L'Assemblea Nacional Catalana, "mnium Cultural i l'Associació de Municipis per la Independència van entregar ahir al Consell d'Europa (CoE, en les seves sigles en anglès) el milió i mig de signatures recollides el 9-N. Els representants de les entitats sobiranistes han viatjat a Estrasburg per denunciar la manca de voluntat democràtica de l'Estat i per informar una delegació de l'Assemblea Parlamentària del CoE de la situació a Catalunya.

L'entrega de les signatures és el primer gest diplomàtic internacional que promouen l'ANC, "mnium i l'AMI. El president de l'ANC, Jordi Sànchez, i el de l'AMI, Carles Puigdemont, van explicar que la trobada havia «anat molt bé». «El cas català està present a l'agenda europea, i donar informació de primera mà des de la societat civil és important», va assegurar Sànchez després de la trobada.

«La reunió ha estat informativa, ha anat molt bé, l'objectiu que ens havíem proposat l'hem assolit», va afegir, destacant que viatjar fins a Estrasburg era «un deure» de la societat civil per complementar l'acció de promoció exterior del procés que ja es fa a nivell institucional.

Un tracte «exquisit»

Per la seva banda, Puigdemont va descriure com «exquisit» el tracte rebut durant la reunió, remarcant que els agradaria trobar-lo també en institucions més properes, com les espanyoles. «Són conscients que s'està vivint un debat molt intens, són coneixedors de totes les peticions que s'han fet des del 9-N, de la demanda del dret a decidir, del mandat de les urnes del 27-S i del recorregut que s'iniciarà la propera setmana a les institucions catalanes», va remarcar Sánchez.

El president de l'ANC va considerar que dilluns «el procés començarà de manera inequívoca», i va remarcar que la decisió del Tribunal Constitucional de permetre la celebració del debat al Parlament «no podia ser una altra». «Prohibir la veu a un parlament escollit democràticament no tenia cap base jurídica», va indicar Sán?chez.