CDC concorrerà a les eleccions generals del 20 de desembre amb les sigles d'una nova coalició en la qual s'integrarà Reagrupament -RCat- i possiblement Demòcrates de Catalunya, socialcristians sobiranistes escindits d'Unió, segons fonts coneixedores de les converses. Els impulsors de Demòcrates de Catalunya Núria de Gispert, Antoni Castellà, Josep Maria Vila d'Abadal, i Titon Laïlla van oferir ahir una conferència de premsa al col·legi de Periodistes de Catalunya per presentar el contingut del congrés fundacional de la formació d'aquest dissabte 7 de novembre i la seva aposta per al 20 de desembre.

Castellà va assegurar que Demòcrates posa com a condició que en la coalició electoral no hi hagi ni les seves sigles ni les de CDC, cosa amb què el partit d'Artur Mas està d'acord, va asseverar.

Així, Castellà va assegurar que, si finalment els voluntaris avalen la coalició electoral, el nom de la candidatura amb CDC no serà «Convergència i Demòcrates, ni Demòcrates i Convergència» i va insistir que a la llista conjunta hi haurà membres del nou partit en llocs «rellevants».

L'exsecretari d'Universitats de la Generalitat va remarcar que, en aquests moments, no s'han de repetir «esquemes antics» com coalicions estables de partits, sinó que advoca per aliances de formacions polítiques «puntuals» per a les eleccions electorals.

Malgrat que els estatuts del partit que s'aprovaran dissabte contemplen primàries obertes per als càrrecs electes, Castellà va dir que en el cas del 20D els candidats els elegiran només els voluntaris de la nova formació, perquè no disposen de temps per preparar la infraestructura per organitzar una votació oberta a tota la ciutadania. Dissabte que ve, els demòcrates aprovaran el manifest fundacional sota els principis de renovació, inspiració socialcristiana i socialiberal, equilibri territorial i independentisme, i uns estatuts que regularan el funcionament del partit, els drets i deures dels voluntaris i el sistema de finançament, amb la prohibició expressa de rebre crèdits bancaris.

Al congrés, els voluntaris votaran també els membres del comitè demòcrata nacional -la direcció-, que serà de com a mínim 25 persones i com a màxim 35 i que actuarà de forma col·legiada.

Prèviament, Demòcrates de Catalunya, el partit creat per independentistes escindits d'UDC, va convocar ahir una consulta als seus voluntaris perquè decideixin si volen sumar-se a una coalició electoral amb CDC a les eleccions generals del 20 de desembre.

Demòcrates apostava per repetir la fórmula de Junts pel Sí, en què ja estan integrats juntament amb CDC i ERC, però, després que aquests dos partits hagin decidit concórrer per separat a les generals, la nova formació democratacristiana ha rebut una oferta de Convergència per sumar-se a la seva llista, que encapçalarà amb tota probabilitat el conseller de Presidència en funcions.

Ja que el termini per registrar coalicions electorals finalitza el pròxim 6 de novembre i el Congrés constituent de Demòcrates de Catalunya és el dia 7, l'executiva encara en funcions va decidir realitzar una consulta a les 1.833 persones que s'han inscrit com a «voluntaris» de partit -equivalent a simpatitzants-, segons informa la formació.