El Tribunal Constitucional decidirà avui si accepta les mesures cautelars sol·licitades per Ciutadans i el PPC contra el debat en ple de la moció sobiranista presentada per Junts pel Sí (JxS) i la CUP al Parlament català, després del recurs presentat per aquests dos partits i pel PSC.

Mentre es resol la nul·litat, C's i el PPC han reclamat que el TC adopti mesures cautelars, sobre les quals es pronunciarà demà mateix el ple del Constitucional, a la vegada que decidirà si admet o no a tràmit els escrits, segons ha informat aquesta institució. Si s'acceptés les mesures cautelars, portarien de facto a la suspensió del ple mentre el tribunal resol els recursos.

Això no obstant, fonts del Constitucional van explicar que, en casos d'empara, dels quals és molt poc habitual que s'ocupi el ple, el TC només suspèn cautelarment quan es tracta d'exemples molt específics, com sentències sobre desnonaments o persones a la presó per una condemna breu.

En casos com aquests, el TC pren una mesura provisional mentre resol, però en altres, com aquests recursos, en realitat la decisió sobre la suspensió provisional podria ser ja una resolució sobre el fons de l'assumpte.

Els recursos tenen com a objectiu l'acord de la Mesa del Parlament de Catalunya del passat 27 d'octubre, per la qual cosa s'admet a tràmit la proposta secessionista, i l'acord del mateix òrgan parlamentari, d'ahir, per la qual cosa es desestima la sol·licitud de reconsideració formulada pels grups parlamentaris de Ciutadans i del PSC, al qual es van adherir els diputats del PPC, encara no constituït com a grup.

Argumenten que s'està vulnerant l'article 23 de la Constitució, que té «particular rellevància» quan la petició d'empara es dedueix per representants parlamentaris en defensa de l'exercici de les seves funcions, perquè en aquest cas resulta també afectat el dret dels ciutadans a participar en els assumptes públics a través dels seus representants.

Veuen també que s'estan conculcant altres articles constitucionals, com 1.2, 2, 9.1 i 168, i diversos preceptes de l'Estatut d'Autonomia de Catalunya i la llei del Tribunal Constitucional.