Una riuada sobtada registrada al riu Sió, al seu pas per Agramunt -Lleida-, va inundar la matinada d'ahir el semisoterrani de la residència Ribera del Sió, on l'aigua va arribar en poc temps a una alçada de 2,5 metres, cosa que va causar la mort de quatre ancianes que dormien en el lloc.

Així ho van detallar ahir fonts de Protecció Civil i dels Mossos d'Esquadra, que van explicar que l'alerta de la inundació de la residència els va arribar de matinada, a les 04.07 hores. En arribar al lloc, els Bombers de la Generalitat, que van desplaçar fins a la residència 11 unitats, inclosos membres dels GRAE -especialitzats en rescats i salvament- i una unitat subaquàtica, es van trobar la planta afectada totalment inundada d'aigua. En el moment en què va començar la inundació hi havia 9 persones grans amb mobilitat reduïda de diferents graus dormint en aquesta planta. Cinc dels afectats van poder ser rescatats pels Bombers, però quatre ancianes van morir, probablement ofegades, encara que aquest extrem l'haurà de confirmar l'autòpsia.

La resta de plantes de la residència no va patir cap afectació. Segons van concretar els Mossos, la inundació de l'establiment, que es troba al costat del riu Sió, es va produir després d'originar-se una riuada de forma sobtada a conseqüència de les fortes pluges.

En aquest sentit, el conseller d'Interior, Jordi Jané, i la vicepresidenta de la Generalitat, Neus Munté, que es van desplaçar a Agramunt, van explicar que, tot i els avisos per fortes pluges que s'estaven enviant des de la tarda de diumenge, res feia preveure el que ha passat aquesta matinada.

«Ha caigut molta aigua en poc temps, però no a Agramunt, sinó més amunt, a la Segarra. Cal tenir en compte que el Sió és un riu que en molts punts està sec i que té efectes de captació de les aigües que cauen més amunt», va assenyalar Jané.

Tot això sumat va derivar, segons el conseller, en aquesta riuada sobtada «que ha tingut unes lamentables conseqüències en aquesta residència d'Agramunt». La vicepresidenta del Govern va explicar que l'establiment afectat té 67 places, que estaven totes ocupades, i que 46 estan concertades amb la Generalitat. La consellera va assegurar, a més, que la residència complia tota la normativa.

Cinc afectats més

Munté va concretar també que, de les cinc persones que van poder ser rescatades amb vida, tres van rebre assistència a la mateixa població d'Agramunt, mentre que les altres dues van ser traslladades a l'hospital Arnau de Vilanova de Lleida afectades per hipotèrmia, encara que no es tem per la seva vida.

De fet, cap dels cinc ancians que van sobreviure van poder ser rescatats perquè estaven lligats als seus matalassos, com a mesura de contenció usada pel centre perquè no prenguessin mal, i flotar aquests a l'aigua.

Així ho va explicar Albert Vilanova, cap dels Bombers de la Generalitat, que va destacar que les víctimes mortals, quatre ancianes que no van poder ser rescatades, no estaven lligades quan es va produir la riuada, que va fer que a la planta baixa de la residència l'aigua arribés als 2,5 metres d'altura.

«Des del Govern estem col·laborant amb màxima celeritat amb la jutge desplaçada a Agramunt a realitzar l'aixecament dels cadàvers i farem el necessari per aclarir els fets. La policia científica també està treballant aquí des del primer moment», va detallar.

Per la seva banda l'alcalde d'Agramunt, Bernat Solé, va explicar que els plans urbanístics preveuen les zones inundables, però que no es podia esperar una inundació en una zona consolidada com la de la residència. Malgrat tot, va considerar que «s'han de demanar explicacions de per què passen aquestes coses».

Precisament, el grup parlamentari socialista va registrar ahir al Parlament una bateria de preguntes al Govern per saber per què va permetre la construcció d'una residència geriàtrica en una zona inundable.

Per la seva banda Jané va explicar que a partir d'ara «caldrà buscar les causes i obrir totes les investigacions necessàries per saber exactament què ha passat, com i per què ha passat», malgrat deixar clar que «ara és moment d'atendre les persones que pateixen». Tot i això, va remarcar que «no ens consta cap tipus d'incidència de la situació alegal de la residencia». «Reuneix totes les certificacions, controls, inspeccions i té una situació que legalment fa pensar que no hagués passat alguna revisió», va dir. Tant els Governs català i espanyol com els altres partits i institucions van manifestar el seu condol per les víctimes.