El ministre d'Interior, Jorge Fernández Díaz, va assegurar que les forces de seguretat de l'Estat estan preparades per fer complir i executar les sentències que dictin el Tribunal Constitucional i altres jutjats davant el «desafiament independentista» català.

«Els plans de contingència es preparen però, lògicament, no s'expliquen», va declarar el ministre als periodistes a Bilbao després de participar en un homenatge a les víctimes d'ETA.

Fernández Díaz va considerar davant el «desafiament sense precedents» de Junts pel Sí i la CUP que «evidentment no se sortiran amb la seva» i va assegurar que rebrà una resposta «proporcional». «Pretenen trencar Espanya i l'ordenament constitucional, no ho aconseguiran, la força de l'Estat de dret s'imposarà», va asseverar.

El ministre va opinar que les «mesures jurídiques», com una sentència del Tribunal Constitucional contra una declaració independentista del parlament català, «si no van acompanyades de mesures apuratives no són eficaces» perquè el dret se «sustenta en la força de la llei». En aquest sentit, va garantir que si el Constitucional o un altre tribunal reclama al Govern que faci complir una sentència a Catalunya, les forces de seguretat estan preparades per fer-ho.

Va recordar que la Guàrdia Civil compta amb 3.400 agents a Catalunya i la Policia Nacional amb 3.200 més, a més dels reforços que s'envien quan són necessaris i requerits pels tribunals. «Estem preparats per donar resposta a l'Estat de dret en la mesura que aquest exigeixi l'actuació de les forces de seguretat», va dir.

El ministre va lliurar ahir a Bilbao medalles a un grup de víctimes d'ETA al País Basc, el primer acte d'aquest tipus que el Govern realitza al País Basc, i al que han assistit també el ministre de Sanitat, Alfonso Alonso; la presidenta de la Fundació de Víctimes del Terrorisme, Mari Mar Blanco; i el director del Centro Memorial de Víctimes del Terrorisme, Florencio Domínguez.