El president del grup de la CUP, Antonio Baños, i el de Catalunya Sí que es Pot, Lluís Rabell van reafirmar ahir després de reunir-se amb la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, que les seves formacions no donaran suport a la investidura d'Artur Mas com a president de la Generalitat.

Baños, que es va reunir al migdia durant una mica més d'una hora amb Forcadell en el marc de la ronda de consultes que la presidenta del Parlament realitza amb els partits amb vista al debat d'investidura, va explicar que des de la CUP no van proposar «cap altre nom de candidat a la presidència».

«No hem plantejat cap altre nom -va afegir- però sí que hem parlat de les moltes opcions que són viables, que estan a sobre la taula, i que podrien resoldre» el problema que implica no disposar ara mateix d'un nom que compti amb el suport necessari com per ser investit president de la Generalitat.

Sobre la posició concreta que adoptarà la CUP en el debat d'investidura si el candidat és Artur Mas, és a dir, si serà un vot en contra o una abstenció, Baños es va limitar a recordar el compromís de «no votar Artur Mas com a president de la Generalitat» però ha afegit que «ara mateix, per aritmètica parlamentària, és irrellevant tant una cosa com l'altra».

«Nosaltres no votarem "sí" i el problema el seguirem tenint», però això sí, va puntualitzar, «insistim en què hi ha d'altres solucions» que passen per proposar «noms de consens que puguin donar la sensació que hem passat una pantalla i que ja no tenim noms del passat per començar un projecte entusiàstic però imprescindible».

Segons Baños, «no es tracta que guanyin els uns i no els altres, sinó de fer més sòlid el marc de la presidència». Quant al clima en el qual es va desenvolupar la trobada, ha indicat que amb Carme Forcadell la conversa és «molt cordial» perquè «no té la formalitat que podria tenir potser amb d'altres presidents».

No va concretar «les alternatives que hi ha a sobre la taula», però sí que va apuntar: «Entre votar Mas i fer descarrilar el procés hi ha un espai polític molt ampli en què hi ha solucions favorables per a tots i, el que és més important, favorables a la construcció de la república, i és en aquest espai en el qual estem treballant».

Preguntat sobre si, entre les alternatives abordades, figuren les «fórmules imaginatives» de presidència que va proposar la CUP, com per exemple una «presidència coral», Baños va indicar que «més que imaginatives són de consens i de sentit comú, perquè ens poden fer avançar de forma més sòlida cap a la república».

Crítica a C's, PP i PSC

El líder de Sí Que es Pot, Lluís Rabell, va reiterar també davant la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, que s'oposaran a investir Artur Mas com a president i no donaran suport a la resolució independentista de JxSí i CUP, encara que ha criticat l'estratègia de PSC, C's i PPC d'acudir al Tribunal Constitucional.

Després de sortir de la reunió amb Forcadell, Rabell, en declaracions als periodistes, va afirmar que CSQEP entén que el grup majoritari, Junts pel Sí -JxSí- ha de proposar candidat a la presidència, que en aquest cas és Artur Mas. No obstant això, va reiterar que el seu grup votarà en contra d'investir Artur Mas en la primera sessió, sense preveure una abstenció en les successives votacions.

«Ho hem repetit fins a l'avorriment; que ni per activa ni per passiva, ni votant ni abstenint-nos ni dividint-nos les votacions investiríem el president Artur Mas una altra vegada més al capdavant de la Generalitat», va incidir.

Rabell va recalcar que no poden donar suport a Mas pel «passat i el present» de CDC, tant en el referent als casos de corrupció com les polítiques «neoliberals», i va asseverar que a la reunió amb Forcadell no es va plantejat la possibilitat d'un altre candidat de JxSí.

Avui amb Arrimadas i Iceta

Per la seva banda, el portaveu parlamentari de Junts pel Sí, Jordi Turull, va insistir que Artur Mas és l'únic candidat que del seu grup a la presidència de la Generalitat. «Per JxSí és unànime que Mas és el candidat, i així li HO traslladarem a Forcadell», va remarcaren una atenció als mitjans des dels passadissos del Parlament. Turull va negar que el seu grup estigui negociant que el paper de l'actual president sigui simbòlic.