Els líders de Ciutadans a Catalunya, Inés Arrimadas; PSC, Miquel Iceta, i PPC, Xavier García Albiol, van demanar ahir l'empara exprés del Tribunal Constitucional -TC- per impedir que es voti al Parlament la moció independentista de Junts pel Sí i la CUP.

Ciutadans i el PP demanen en el seu recurs la suspensió de la convocatòria del ple del Parlament que ha de votar la moció, mentre que en el del PSC aquesta mesura no se sol·licita. La líder de Ciutadans a Catalunya, Inés Arrimadas, va assegurar als periodistes que la moció «desafia absolutament l'ordre democràtic d'aquest país» perquè insta el Govern català -encara no constituït després de les eleccions del 27S- a desobeir els tribunals i la legislació democràtica.

Davant el «desafiament més greu» que va tenir la democràcia espanyola en els últims 30 anys, segons Arrimadas, demanen que la cambra catalana no pugui aprovar una resolució que «deixa Catalunya al marge de la legalitat».

Es va alegrar la líder de Ciutadans que les tres forces que defensen que Catalunya ha de seguir sent part d'Espanya i part de la UE realitzin aquesta acció conjuntament.

«Hem estat a l'altura», va asseverar Arrimadas, que va confiar que aquesta sigui la primera de moltes accions conjuntes en contra de la deriva secessionista. «En els moments difícils hem d'estar junts, hem de deixar de banda les diferències de parit per defensar els interessos dels ciutadans. Això traspassa qualsevol debat polític, va a l'os de la nostra democràcia», va afegir. I va deixar clar que seguiran usant totes les eines jurídiques i polítiques que tenen al seu abast si JxS i la CUP continuen pel camí «de la desobediència, de trencar la democràcia d'aquest país». El líder del PPC, Xavier García-Albiol, va assenyalar que el d'ahir va ser un dia «trist» per a Catalunya perquè les tres forces haguéssin d'anar al TC a defensar-se «d'un acte de tirania com és pretendre iniciar el procés de ruptura de Catalunya amb la resta d'Espanya», encara que es va felicitar per comptar amb el suport del PSC i Ciutadans, en el que va considerar un «acte de simbolisme que passarà a la història».

«No és l'inici d'un procés de sobirania, sinó de tirania inadmissible», va recalcar García-Albiol, per a qui aquesta deriva suposa «pobresa i misèria» per als catalans i trencar un sentiment comú que és el que, segons el seu parer, tenen la major part de catalans: «Que Catalunya és la nostra terra i Espanya, el nostre país».

En aquest sentit, va avançar que, si finalment el ple del Parlament se celebra el dia 9, defensaran que Catalunya segueixi sent Espanya «com no pot ser d'una altra manera». García-Albiol va explicar que el PPC demana l'anul·lació de totes les actuacions de la Mesa i de la Junta de portaveus del Parlament i la suspensió de la tramitació del ple.

Actuar a posteriori

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, va subratllar que el Govern els «tindrà al seu costat» per impedir el que, segons el seu parer, és un intent de «trepitjar drets i llibertats» dels catalans. Iceta va argumentar la presentació d'aquests recursos en la gravetat de la situació, tant pel contingut com pel procediment que s'està utilitzant per part de JxS i la CUP per forçar el debat de la seva proposta.

Va explicar que el PSC no sol·licita mesures cautelars perquè són conscients que el TC no està en condicions d'atendre aquesta sol·licitud perquè, almenys fins ahir, ha estat «molt reticent» a prendre mesures abans que es produeixin els debats i que s'adoptin les resolucions després de ser votades.

Són les formes i el contingut el que mereix una resposta jurídica «contundent», per a Iceta, qui després de definir-se com una persona «catalanista» ha dit no estar disposat a suportar que s'utilitzi el nom de Catalunya per saltar-se les lleis.

També va recalcar que la resolució no només va contra la Constitució, sinó també contra el propi Estatut, perquè s'usa un mètode «il·legítim» per variar disposicions recollides en les dues normes. Cada partit va presentar per separat el seu propi recurs contra l'admissió a tràmit per part de la Mesa del Parlament de la proposta de resolució de JxS i la CUP i intentar així que el TC eviti la celebració del ple extraordinari de la setmana que ve, que probablement tindrà lloc el dia 9.

Aquesta iniciativa coordinada, la primera de gran abast de les forces contràries a la independència, arriba després que la Mesa del Parlament donés llum verda ahir a la tramitació de la resolució per declarar l'inici del procés cap a la independència.

Després d'escoltar els portaveus dels grups parlamentaris, la Mesa va desestimar les sol·licituds de C's, PSC i PP perquè es reconsiderés l'admissió a tràmit d'aquesta resolució.