El síndic de greuges, Rafael Ribó, va reclamar que la factura de la llum exclogui els conceptes aliens al consum que imposa l'administració i que els usuaris assumeixin únicament les despeses del consum que generen.

També va demanar al Parlament de Catalunya que creï una comissió de seguiment permanent que avaluï «l'impacte que l'increment constant de les tarifes de l'electricitat exerceix sobre l'economia de les persones» i ha proposat establir un IVA reduït als consumidors vulnerables d'electricitat per assimilar-lo al 10 % de l'aigua.

En un comunicat, el defensor del ciutadà de Catalunya ha considerat «inacceptable» que els consumidors hagin de sufragar en la factura de la llum els conceptes que s'inclouen dins de l'anomenada «falca governamental, que són aliens al seu estricte consum energètic», i ha reclamat que la factura només inclogui el cost de l'energia consumida i els impostos.

Segons l'informe «Anàlisi comparativa dels preus de l'electricitat a la UE i als EUA: Una perspectiva espanyola», el 73 % d'increment del preu de l'electricitat a Espanya en els últims sis anys es deu precisament a la falca governamental.

El mateix estudi destaca que a Espanya el preu de l'electricitat per a ús domèstic s'ha encarit el doble que a la UE des del 2008.

Segons el parer del Síndic, els usuaris «haurien de poder gaudir del subministrament elèctric a un preu assequible, sempre que el seu consum estigui dins d'uns paràmetres de consum bàsics, essencials i no sumptuaris».

Fomentar l'estalvi

Segons Ribó, «els sistemes tarifaris haurien de fomentar l'estalvi i l'eficiència energètica amb penalitzacions vinculades al consum irresponsable» i no obstant això, ara, un 33 % de la factura se'n va en costos polítics i socials, i un 28 % en impostos, «conceptes independents de l'esforç del consumidor».

El Síndic de Greuges va denunciar que la pràctica que porta a terme l'administració consisteix a introduir impostos i d'altres càrregues com les compensacions per l'anomenat dèficit tarifari, la moratòria nuclear, les primes a les energies renovables o les ajudes al carbó intern.

«El sistema tarifari ha suposat un encariment desmesurat de la llum», va denunciar Ribó.