Les universitats Pompeu Fabra, Politècnica de València, Politècnica de Catalunya, la de Navarra i la de Sevilla són les més ben valorades pels ocupadors segons l'adequació de les competències dels acabats de titular en diferents àmbits de coneixement a les necessitats de les empreses.

Els resultats procedeixen d'un informe de la Fundació Everis, presentat avui, basat en les respostes de 2.000 empreses de més de 10 treballadors que van contractar a 21.637 graduats sense experiència de 95 titulacions de 72 universitats durant els últims cinc anys (2011-2015).

Per àmbits de coneixement, la Universitat Pompeu Fabra figura al capdavant en les preferències empresarials en Administració i Direcció d'Empreses (ADE), Dret i Econòmiques, amb una puntuació de 8,1 sobre 10, seguida per la Pontifícia de Comillas (7, 93) i la d'Alacant (7,79).

La Politècnica de València apareix la primera en Ciències i Enginyeria, amb un 7,61, per davant de Navarra (7,6) i la Politècnica de Madrid (7,56).

En el cas d'Informàtica i Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC), destaquen la Politècnica de Catalunya (7,88), Rei Joan Carles I de Madrid (7,6) i Alcalá (7,35).

En Salut i Benestar, les més apreciades per les empreses són la Universitat de Navarra (9,05); la Catòlica San Antonio de Múrcia (8,13) i la de Cadis (7,58).

I en Humanitats i altres Ciències Socials, els empresaris prefereixen la de Sevilla (8,45), Autònoma de Barcelona (8,43) i Complutense de Madrid (7,3).

ADE, Economia i Dret suposen el 40,2% total de contractacions durant el període estudiat; i Ciències i Enginyeries, el 27,6%.

Informàtica i TIC representen el 17,7% dels acabats de graduar empleats.

Per contra, no arriben al 10% els de Salut i Benestar ni al 5% els d'Humanitats i altres Ciències Socials.

Entre altres conclusions, els empresaris aprecien l'honestedat, el compromís ètic, la capacitat d'aprenentatge i el treball en equip dels contractats més que els coneixements tècnics.

L'estudi també ha considerat altres competències dels empleats, com l'anàlisi i resolució de problemes, habilitats interpersonals i comunicació i adaptació al canvi.

Pel que fa a la mobilitat dels alumnes, el 70% dels que es van ocupar ho van fer en la mateixa comunitat on van estudiar, el que Galdón ha considerat com una dada "molt depriment".

Destaca en aquest punt la Universitat de Girona, amb tots els titulats empleats treballant en companyies de la seva comunitat; li segueix la de la Laguna, amb el 99%, i la de Les Palmes de Gran Canària (98%).

L'estudi va tenir en compte inicialment 7.473 empreses, de les quals el 77,2% va assegurar que no havien contractat graduats superiors durant els últims cinc anys.

No obstant això, la taxa de contractació augmenta segons la grandària de l'empresa, ja que només va emprar graduats el 15% de les companyies d'entre 10 i 19 treballadors, enfront del 77% de les de més de 1.000.

Aquest és el primer estudi d'aquest tipus de la Fundació Everis, dedicada al suport d'emprenedors i desenvolupament de la innovació, i encarregat a Estudis Random Strategy.