La Mesa del Parlament ha rebutjat aquest dimarts les peticions de reconsideració de l'admissió a tràmit de la proposta de resolució independentista, que es votarà en el Ple de la setmana que ve. La presidenta de la cambra, Carme Forcadell, ha comparegut en roda de premsa per explicar una decisió polèmica per les crítiques que ha rebut de C's, PSC, PPC i Catalunya Sí Que Es Pot, que consideren que la Mesa havia d'esperar a la constitució del grup parlamentari popular per decidir sobre aquesta qüestió. Forcadell ha assegurat que en tot moment s'han respectat els drets dels diputats, inclosos els onze del PPC, i ha avançat que divendres tornarà a reunir la Mesa i la Junta de Portaveus per situar la proposta de resolució de Junts Pel Sí i la CUP en el proper Ple.

Forcadell ha reconegut que el Ple sobre la resolució independentista podria fer-se dilluns dia 9 de novembre, el mateix dia que està previst que es faci el debat d'investidura. Tot i fer-se el mateix dia "serien dos plens diferents", ha aclarit la presidenta. El període d'esmenes a la resolució comença aquest mateix dimarts i s'allargarà fins el proper divendres a les 12.30h. La Mesa i la Junta de Portaveus es reuniran a continuació per acabar de situar la data i l'ordre del dia del Ple.

La reunió d'aquest dimarts ha començat a les 10.05h i s'ha allargat durant més de tres hores, tot i que ha tingut diferents fases. Primer han estat els representants de la Mesa els que s'han trobat per preparar la reunió posterior de la Junta de Portaveus. En aquesta primera trobada també ha estat present Enric Millo, en representació dels onze diputats del PPC, per reclamar que se suspengués la posterior reunió de la Junta de Portaveus, ja que el PPC no està encara formalment constituït.

Arguments similars als de Millo s'han escoltat també de la boca dels portaveus de C's, Carlos Carrizosa, del PSC, Eva Granados, i de Catalunya Sí Que Es Pot, Joan Coscubiela, quan a les 10.20 ha començat la reunió de la Junta, ja sense la presència del representant del PPC. Tots tres han explicat que no consideren vàlida aquesta reunió perquè fins divendres no s'exhaureix el límit que el PPC té per constituir-se com a grup.

"No hem fet res il·legal. Aquest Parlament no fa res il·legal. Al contrari, hem convocat la Junta per complir el Reglament del Parlament", ha indicat Forcadell, que ha garantit que s'ha respectat "el dret de participació" de tots els diputats, ja que els onze diputats populars havien estat convocats a la Junta de Portaveus, tot i que han preferit no assistir-hi. El Reglament del Parlament preveu que la Mesa doni resposta a una petició de reconsideració en quatre dies, termini que precisament finalitzava aquest dimarts.

Pel que fa al recurs d'empara que PPC, C's i PSC presentaran davant del Tribunal Constitucional per la convocatòria de la Junta de Portaveus, Forcadell ha opinat que "estan en el seu dret de fer-ho", tot i que ha insistit que el Reglament del Parlament i els drets individuals dels diputats "han estat respectats" en tot moment.