El president de la Generalitat en funcions, Artur Mas, va expressar als consellers el seu «disgust» per la filtració a la premsa del debat intern sobre la resolució independentista que es va produir en la reunió de dimarts passat.

Mas s'hi va referir en el marc del Consell Executiu d'aquest dimarts, tal com va explicar la portaveu del Govern en la roda de premsa posterior. De totes maneres, Munté va defensar que l'executiu català no renuncia a mantenir «tot el debat que sigui necessari» i va recordar que els consellers estan obligats per llei a respectar el secret de les deliberacions.

Així mateix, va afegir que cal eradicar les filtracions a la premsa. Munté va deixar la porta oberta a introduir algun canvi de «forma» en les deliberacions però no ha concretat quin podria ser. «Si s'ha d'orientar des del punt de vista de la forma, de diferent manera, així es farà», va manifestar. I quan a preguntes dels periodistes se li va demanar un aclariment es va limitar a afegir que la voluntat de tothom és que es pugui continuar debatent al Consell Executiu i que «s'hauran d'orientar aquestes qüestions de la manera més positiva possible». La portaveu del Govern va explicar que no sap d'on van sortir les filtracions de la setmana passada però ha considerat que cal eradicar-les.

«El Govern ha de poder debatre amb tota discreció i amb respecte al secret de les deliberacions», va defensar tot apel·lant al «sentit comú» dels conselles i al seu deure de complir amb el secret de les deliberacions, tal com estableix la llei. «Farem tot el possible perquè no es tornin a repetir, desaprovo aquestes filtracions», va concloure Munté.

«Hi ha partit»

La vicepresidenta i portaveu del Govern, Neus Munté, va concedir ahir «moltes possibilitats» d'acord amb la CUP per a la investidura del president de la Generalitat: «Hi ha partit», va assegurar. Després de la reunió d'ahir del Govern, Munté es va mostrar convençuda que és possible que «tot avanci positivament» en el marc de les negociacions entre Junts pel Sí -JxSí- i la CUP.

Quan falta menys d'una setmana perquè arrenqui el debat d'investidura del 9 de novembre, per a la qual Artur Mas necessita el suport com a mínim de dos dels deu diputats de la CUP, Munté va assegurar que «s'està treballant» per part de les dues forces parlamentàries independentistes per intentar arribar a "acords».

Unes converses que prossegueixen amb «discreció» i que «avancen» amb ànim d'arribar a acords perquè «l'alternativa», que representaria una nova convocatòria electoral al març «no agrada a ningú», va assegurar Munté, que no creu que l'acostament a la CUP estigui restant «centralitat» al Govern.

El president de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), Jordi Sànchez, va afirmar ahir que la seva entitat només intervindrà en la negociació sobre la investidura del president de la Generalitat si no hi ha acord entre Junts pel Sí (JxSí) i la CUP, i va negar pressions per investir el diputat Raül Romeva.

Sànchez es va referir a aquestes negociacions en unes declaracions a Catalunya Ràdio, i va apuntar que no creu que calgui que l'ANC intervingui en la negociació per propiciar un acord.

«Si observem que hi ha un risc que no hi hagi una elecció de la presidència possible, sí que intervindríem», va precisar el líder de l'ANC, però «confiem que els 72 diputats (independentistes) faran el que ha de fer, que és elegir la presidència de la Generalitat perquè aquesta persona, sigui qui sigui, faci el Govern i doni estabilitat».