La Mesa del Parlament va donar ahir llum verd a la tramitació de la resolució per declarar l'inici del procés cap a la independència, malgrat el rebuig de Ciutadans, PSC i PP, que acudiran avui al Tribunal Constitucional per intentar evitar que s'aprovi en sessió plenària el 9 de novembre.

En la reunió del matí, i després d'escoltar els portaveus dels grups parlamentaris, la Mesa va desestimar les sol·licituds de Ciutadans, PSC i PP perquè es reconsiderés l'admissió a tràmit de la proposta de resolució independentista.

«Continuaran tots els tràmits normals», va confirmar la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, després de la reunió de la Mesa i també de la Junta de Portaveus, convocada sense que el PP hagi constituït encara el seu grup parlamentari, cosa que ha motivat les queixes no només dels populars sinó de tota l'oposició per incomplir el reglament.

Forcadell va explicar que a partir d'aquest moment s'obre un termini de dos dies per presentar esmenes a la resolució, període que acaba divendres, quan se celebrarà una altra reunió de la Mesa i de la Junta per determinar la data del ple extraordinari.

En resposta a la llum verda donada per la Mesa, en la qual els quatre membres de Junts pel Sí disposen de majoria per decantar els debats, Ciutadans, socialistes i populars van acordar fer front comú. La resolució, pactada per Junts pel Sí (Junts pel sí) i els independentistes radicals de la CUP, podria votar-se el proper dia 9, va anunciar la presidenta de la Cambra, Carme Forcadell.

El text preveu la «desconnexió democràtica» de Catalunya respecte a Espanya, i preveu que en un termini màxim de trenta dies comenci la tramitació de les «lleis de procés constituent, de seguretat social i d'hisenda pública», que posin les bases de l'hipotètic estat català.

La data de l'aprovació de la resolució coincideix amb el dia previst per al debat d'investidura del nou president del Govern català, després de les eleccions de 27 de setembre.

La vicepresidenta i portaveu del Govern, Neus Munté, va considerar «poc democràtiques» les «maniobres» de Ciutadans, PSC i PP per impedir la celebració del ple en el qual Junts pel Sí i la CUP aprovaran una declaració d'inici del procés cap a la independència.

Munté va expressar el seu «respecte» cap a la decisió de la Mesa del Parlament de no reconsiderar l'admissió a tràmit de la proposta de resolució de JxS i la CUP i va assegurar que la reunió de la Junta de Portaveus es va celebrar «amb totes les garanties», ja que Forcadell «va invitar a participar el PP perquè fos escoltat».

La portaveu de la CUP, Anna Gabriel, va defensar que s'han garantit els drets de tots els grups parlamentaris i va retreure al PPC el seu «acte de xuleria política» per, segons el seu parer, dilatar la seva constitució com a grup per endarrerir el tràmit de la resolució independentista.

Gabriel va afirmar que esperen que el ple extraordinari se celebri dilluns que ve, quan es farà, ha dit, «el primer pas dels molts que han de venir» en la sendera sobiranista.