La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, va confirmar ahir a la tarda que mantindrà la reunió de la Junta de Portaveus per demà, tot i el rebuig de l'oposició en bloc: Catalunya Sí que es pot, C's, PSC i PPC, el líder parlamentari del qual, Xavier García Albiol, va assegurar que els seus diputats no hi assistiran: «Per a xula ella, xulos nosaltres». La presidenta del Parlament va convocar per a les 10:15 hores d'avui la primera reunió de la nova Junta de Portaveus amb l'objectiu d'accelerar la tramitació de la resolució pactada per Junts pel Sí (JxS) i la CUP i declarar l'inici del procés cap a la independència.

La Junta de Portaveus no s'havia pogut reunir fins ara en estar pendent que el PP constituís formalment el seu grup parlamentari i determinés qui són els seus portaveus, però, finalment, Forcadell va decidir convocar la reunió i convidar als populars a enviar algun representant. Davant aquesta situació, els líders de Ciutadans, Inés Arrimadas, del PSC, Miquel Iceta, i del PPC, Xavier García Albiol, es van reunir ahir a la tarda al Parlament per explorar una acció conjunta.

Una hora abans, els portaveus d'aquestes formacions van mantenir una altra trobada paral·lela per analitzar aquesta Junta convocada per avui, a la que van dir no donar «validesa» i van anunciar que, si segueixen endavant amb els tràmits, presentaran recursos d'empara al Tribunal Constitucional (TC).

Forcadell, de la seva banda, va assegurar als passadissos del Parlament en ser preguntada sobre aquesta qüestió que la reunió de la Junta es durà a terme: «Sí, sí, es manté», va afirmar breument.

El PP no anirà a la reunió

Unes paraules que van encendre García Albiol: «Doncs els portaveus del PP no hi aniran. Per a xula ella, xulos nosaltres», va expressar als mitjans. «El reglament està del nostre costat i estem complint escrupolosament el que marca el reglament. I aquesta senyora no pot actuar al Parlament com si estigués a l'Assemblea Nacional Catalana -de la qual va ser presidenta-. No pot fer el que li doni la gana i no li ho permetrem», va asseverar.

Albiol va deixar clar que els seus diputats no hi assistiran: «Per aquí no passarem, no li ho consentirem i no perdonarem ni una en aquesta línia. El PP no es presentarà a la Junta, perquè tenim els nostres drets com diputats, ens empara el reglament del Parlament i no ho acceptarem. I punt».

«I si no, ens els farem respectar de totes les maneres possibles», va avisar Albiol, que va explicar que C's, PSC i PPC estan «valorant» presentar un recurs d'empara conjunt al TC, una decisió sobre la que encara «no hi ha res decidit», per la qual cosa avui tornaran a citar-se en una altra reunió per seguir conversant. Sobre la reunió amb Iceta i Arrimadas, en el despatx d'aquesta última, Albiol va relatar que l'objectiu ha estat «valorar la situació política i els diferents passos» a seguir, per veure si «hi ha alguna possibilitat d'actuar conjuntament» i «quines accions podem fer des del punt de vista polític i legal». Per últim, Catalunya Sí que es pot va demanar que se suspengui la Junta de Portaveus per haver estat convocada «incomplint el reglament». La formació va reclamar que es faci una nova convocatòria una vegada s'hagi constituït el partit Popular.