La CUP decidirà dissabte si s'absté finalment en les primeres votacions de la investidura d'Artur Mas com a president de la Generalitat, que és la hipòtesi més probable, però mantindrà oberta aquesta negociació amb Junts pel Sí (JxSí) en la perspectiva d'aconseguir un acord global.

La CUP debatrà també dissabte en una assemblea nacional que tindrà lloc en Perpinyà la seva postura sobre les eleccions generals del 20 de desembre -que es dóna per segur que serà la de no participar-, però també respecte a les negociacions amb JxSí.

Sobre aquestes negociacions, els militants de la CUP hauran de decidir el sentit de la votació que tindrà lloc la setmana que ve al Parlament, ja que el primer debat d'investidura podria produir-se el dilluns 9 de novembre.

Fonts de la CUP consultades per Efe han apuntat com a hipòtesi més probable que els seus diputats s'abstinguin en aquestes primeres votacions, d'acord amb la seva negativa a donar suport a la investidura d'Artur Mas expressada ja des d'abans de la campanya de les eleccions del 27-S.

No es descarta el «no»

No pot descartar-se que hi hagi algun sector de la CUP que defensi el "no" a la investidura de Mas i que aquesta postura es mantingui de forma irreductible fins al final de les negociacions, però també hi ha altres sectors, i fins i tot agrupacions territorials, que poden posicionar-se a favor d'un «sí» condicionat.

En aquest context, l'abstenció sembla el criteri que genera més consens, i a més permet prosseguir als negociadors de la CUP les converses amb Junts pel Sí sense haver tancat la porta sobre el «qui» ha de ser el president de la Generalitat.

Amb una abstenció a la investidura en el ple de la setmana que ve, Artur Mas no aconseguiria la majoria necessària i es veuria obligat a tornar a passar per un segon ple d'investidura abans del 10 de gener.

I és que pràcticament es dóna per descartada la possibilitat que la formació independentista voti favorablement la investidura de l'actual president en funcions en les primeres votacions previstes per a la setmana que ve.