El PSC està decidit a recórrer al Tribunal Constitucional per evitar que el Parlament admeti a tràmit la resolució independentista que Junts pel Sí i la CUP han pactat. Després de dies advertint que utilitzarien "tots els mitjans" al seu abast per bloquejar-la, ha estat aquest dilluns quan l'executiva del partit ha pres la decisió. La candidata del PSC al 20-D, Carme Chacón, ha estat qui ho ha anunciat, explicant que presentaran "un recurs d'empara" davant el TC només tinguin l'escrit -que donen per fet- de negativa de la Mesa a la seva petició de reconsideració de l'admissió a tràmit. A més, els socialistes han fet una crida a tota la resta de l'oposició per reunir-se aquest mateix dilluns i coordinar estratègies per evitar que dimarts se celebri la Junta de Portaveus que la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, ha convocat i que el PSC considera "fraudulenta".

Després de dies amenaçant amb prendre accions legals, el PSC torna a passar a l'acció contra la resolució independentista i els tràmits que haurien de permetre'n el seu debat al Parlament. "Només tinguem l'escrit de negativa de la reconsideració -d'admissió a tràmit de la resolució- que va fer el PSC, presentarem un recurs d'empara davant el Tribunal Constitucional per defensar els drets fonamentals dels catalans, que després de tants abusos estan sent vulnerats i trepitjats per la presidenta i la Mesa del Parlament", ha dit Carme Chacón per anunciar el seu recurs.

A més, la candidata ha assegurat que els socialistes estan "altíssimament preocupants" perquè Carme Forcadell "s'està sotmetent" com a presidenta del Parlament "a la voluntat del Govern". "Fins i tot parla d'accelerar el procés. És un abús i posa en perill la separació de poders, sagrada en democràcia", ha valorat Chacón, que ha advertit que al PSC "combatrem per terra, mar i aire els abusos i vulneracions dels drets dels catalans i atacarem per terra, mar i aire el trencament que volen impulsar mab aquesta declaració presentada per JxSí i la CUP".

En aquest mateix sentit, Chacón ha carregat contra Forcadell per haver convocat una Junta de Portaveus per a aquest dimarts sense que el PPC s'hagi constituït encara com a grup parlamentari formalment. "És fraudulent i per això convocarem avui a tota l'oposició per debatre i acordar com evitar que es faci aquesta Junta, antireglamentària a totes llums", ha avançat .

I és que per a Chacón, "no s'està respectant el reglament en cap des seus termes des que Forcadell és presidenta del Parlament", iaixò els porta a "combatre les irregularitats" que considerin que està impulsant.

Les esquerres, juntes al Senat

Per últim, la candidata del 20-D ha reiterat el que el primer secretari del PSC ja havia anunciat la setmana passada sobre les llistes al Senat. Després de reunir-se am Federalistes d'Esquerres i que aquesta entitat hagi proposat que totes les esquerres concorrin juntes a la Cambra Alta espanyola, els socialistes han donat un "sí" formal a la iniciativa. En aquest sentit, Chacón ha recordat que el PSC té una "llarga tradició" de presentar-se conjuntament amb altres forces progressistes al Senat, com ICV, EUiA o ERC.