El coordinador nacional d'ICV, Joan Herrera, deixarà d'encapçalar el partit en la propera assemblea dels ecosocialistes, prevista per a la primavera del 2016. En una entrevista a RAC-1, Herrera ha explicat que, un cop ha renunciat a encapçalar la llista d'ICV a les eleccions espanyoles, el "més raonable" és que abandoni també les seves responsabilitats a l'executiva. "El raonable és que obrim una nova etapa a la primavera", ha opinat. Continuarà codirigint el partit fins aleshores. Un cop deixi les seves funcions, Herrera tornarà a fer d'advocat i continuarà "fent política" encara que no sigui des d'un càrrec institucional.

Segons ell, la seva "responsabilitat" i la de Dolors Camats és dirigir el partit fins a l'assemblea, moment en el qual la formació haurà d'escollir un nou lideratge. Herrera tornarà a la seva professió d'advocat i continuarà "fent política", tot i que sense ocupar un càrrec institucional, com ha fet els darrers 11 anys al Parlament i al Congrés dels Diputats. Precisament ha renunciat a tornar a la cambra baixa espanyola per convicció "vital, política i personal" i no opta a encapçalar la llista d'ICV a les eleccions del proper 20 de desembre.

El coordinador nacional ecosocialista ha reconegut que "molts" militants del partit li han demanat que fes un pas endavant per encapçalar la candidatura a les eleccions espanyoles. La seva decisió, però, ha estat la contrària després d'una reflexió que afirma que s'ha allargat des de l'estiu. "Un amic em deia que el cos m'ho demanava, però no el cap i crec que és així", ha explicat. Herrera està convençut que es pot fer política fora dels càrrecs institucionals -com seguirà fent- i "té ganes" de fer altres coses, entre les quals disposar de més temps per passar amb el seu fill i la seva família.

Pel que fa a les eleccions del proper mes de desembre, Herrera pronostica que la coalició d'esquerres en la que s'inclourà ICV obtindrà millors resultats dels que va obtenir en les eleccions catalanes, on la lògica plebiscitària els va "perjudicar". Sobre l'aliança amb Podem també ha explicat que, a dos mesos vista de les generals no es podia fer "un gir de 180 graus" en la política d'aliances, després que s'hagi seguit una estratègia similar tant en les eleccions municipals del maig com en les catalanes del setembre. L'assemblea dels ecosocialistes serà la que decidirà el camí a seguir pel partit.

Per últim, el líder ecosocialista ha reconegut que el secretari general de Podem, Pablo Iglesias, no va estar encertat durant els primers dies de la campanya electoral del 27-S, però ha lamentat que, a partir d'aleshores, "alguns" volguessin construir un clixé sobre ell i Catalunya Sí Que Es Pot i "no es volgués escoltar el discurs nacionalment impecable" que el número 1 de Podem va fer la darrera setmana de campanya o ha continuat fent, per exemple, en la recent reunió que ha mantingut amb el president espanyol, Mariano Rajoy. Herrera també creu que es va voler fer creure que ICV estava "absent" en la passada campanya electoral, quan ell va participar en tots els mítings en els que va participar Iglesias, tot i que la seva veu pràcticament no es va poder escoltar a través dels mitjans de comunicació.