El candidat d'IU, Alberto Garzón, es reuneix avui amb el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, amb dues propostes per afrontar el desafiament nacionalista a Catalunya: reunir totes les forces democràtiques per donar una solució política al problema i facilitar la celebració d'un referèndum. Així doncs, en la seva primera reunió amb Rajoy i també en la seva primera visita a la Moncloa, Garzón vol convèncer el president espanyol que és necessari que els catalans puguin decidir sobre el seu futur a través d'una consulta, com van poder fer a Escòcia l'any passat.

Des d'una posició contrària a la independència de Catalunya i a una declaració unilateral de la secessió, el candidat d'IU sí que creu que és necessari atendre aquesta demanda del poble català. No obstant això, ell també insistirà en el fet que la solució del desafiament català passa també per posar en marxa un Estat federal que respecti determinades competències i identitats territorials, segons la postura manifestada aquests últims dies.

En qualsevol cas, el candidat d'IU veu urgent, i així li ho va transmetre per una carta remesa a totes les forces polítiques la setmana passada, habilitar una taula de treball per abordar totes aquestes opcions, i més després que la situació a Catalunya hagi donat un nou gir amb la resolució que Junts Pel Sí i la CUP han registrat al Parlament per iniciar el camí de la separació.

En aquest sentit, Garzón és molt més partidari d'aquest marc obert a totes les formacions que de la via de reunions bilaterals que ha iniciat Rajoy i que, en principi, conclouen demà amb la cita que té amb els líders d'Unió, Josep Antoni Durán Lleida, i UPyD, Andrés Herzog.