El president de la CUP al Parlament, Antonio Baños, va afirmar que veu «molt poc democràtic» i «una posició de debilitat» que el PP intenti endarrerir el ple del Parlament previst per aprovar la declaració en què s'insta a iniciar la «desconnexió» de Catalunya amb Espanya. Antonio Baños va lamentar que «el PP utilitzi el filibusterisme» parlamentari per endarrerir amb argúcies formals que se celebri un ple de la cambra legislativa catalana, i també que anunciés la possibilitat de presentar un recurs d'empara davant el Tribunal Constitucional (TC).

«Un ple és el lloc més democràtic perquè tinguin lloc els debats i, que intenti impedir-ho, evidència una posició de debilitat política», va afegir Baños, que va donar per fet, no obstant això, que el ple acabarà celebrant-se i que la declaració consensuada entre Junts pel Sí (JxS) i el seu grup serà aprovada.

«Poden passar moltes coses»

Després de reiterar que la CUP manté la seva negativa a votar favorablement la investidura d'Artur Mas, perquè «això ja ho teníem decidit abans de la campanya» i «no ens hem mogut ni un mil·límetre en aquest assumpte», Baños va precisar que «hi ha més noms que es poden posar a sobre de la taula». Segons el president del grup parlamentari de la CUP, en una negociació tots han de fer «moviments» i això inclou la possibilitat que JxS els comenci a fer «en aquest assumpte». Va deixar clar que la CUP no vol que s'hagin de celebrar unes altres eleccions catalanes davant la impossibilitat d'elegir un nou president, i va assenyalar que fins a l'últim dia de termini, que és el 9 de gener, «poden passar moltes coses».

Sobre la ronda de contactes que el president del Govern, Mariano Rajoy, celebra amb líders d'altres partits, Baños va apuntar que «fa cinc anys que va començar el procés sobiranista català», per això «el que és sorprenent és que no ho hagi fet fins ara» i que ara hagi de convocar-la «a corre-cuita». Va matisar, sobre aquesta ronda, que l'anomenat «front» antiindependentista «es limita a tres partits» perquè ni Podem, ni IU, ni els grups catalans i bascos hi serien. Baños va negar la lectura dels resultats electorals feta des d'alguns partits d'àmbit estatal segons la qual l'independentisme va aconseguir en les eleccions del 27S un 48 % dels vots i el 'no' a la independència un 52 %.

«Hi ha un 11 per cent de sobiranistes que estan a favor d'un procés constituent, i això inclou tant els vots obtinguts per Catalunya Sí que es pot com els d'UDC, que no poden sumar-se al bloc del 'no'» que, va recordar, va obtenir només el 39 % de vots.

En conseqüència, va recalcar, «l'opció més votada és l'independentista, que té majoria absoluta», i ha afegit que «qui vulgui comptar percentatges de vots que convoqui un referèndum», cosa que l'independentisme, va recordar també, ha reivindicat durant anys.