La desinformació, el diàleg nul i, fins i tot, la frivolitat a l'hora de tractar el tema, són les crítiques principals que els dos sindicats educatius amb més representació a Girona, Ustec·STEs i CCOO, han adreçat al Departament d'Ensenyament.

El portaveu d'Ustec·STEs, Xavier Díez, va acusar Ensenyament d'"ignorar els docents" perquè només ha parlat amb els directors. Díez va considerar que tot "depèn de la lletra petita" i que "un sistema estil MIR no ens semblaria dolent, però si ho han portat amb tan de secretisme és que tenen alguna cosa a amagar". El seu sindicat vol que l'assumpte es tracti al Parlament. CCOO, després de parlar amb la Secretaria de Polítiques Educatives, va qualificar de "frivolitat el tractament del tema del MIR educatiu". La Conselleria els va dir que "només s'està parlant de la possible modificació del practicum dels estudiants universitaris" i els va negar que tingui "implicacions laborals futures per als docents". p.t.v. girona

El model de pràctiques del Metge Intern Resident (MIR) s'encaixarà a partir del curs 2017-2018 en l'actual màster del professorat d'educació Secundària, que el Departament d'Ensenyament exigeix per fer classes a ESO, Batxillerat i Formació Professional. Pel que fa als mestres d'Infantil i Primària, la Generalitat aposta pel mateix model, però encara no ha decidit com i quan l'implantarà.

El director general d'Universitats, Lluís Jofre, i el secretari de Polítiques educatives d'Ensenyament, Joan Mateo, han fet públic que els seus departaments treballen en el reforç de les pràctiques dels nous docents. Durant la presentació d'un informe amb l'opinió dels directors de centre -presentat el dilluns, 26 d'octubre-, van avançar que es vol importar el MIR a l'àmbit educatiu, sense fer gaires concrecions més que les noves pràctiques s'allargaran almenys un any.

Una "filosofia" a seguir

La Secretaria d'Universitats ha confirmat que aquesta és "la filosofia" que es vol seguir en la formació de mestres i professors. Ara bé, mentre que a Secundària ja hi ha una data concreta, el curs 2017-2018, a Primària s'està en una fase "més embrionària". La raó és que, en el cas del professorat, s'aprofitarà la part de pràctiques del màster que ja existeix; tot i que també han assenyalat que això pot canviar en el futur. Tot està obert -han remarcat-, però la Generalitat té clar que el model dels metges s'estendrà als docents.

La revisió de la formació inicial del professorat ja fa anys que és a l'agenda de les facultats d'Educació i del Departament d'Ensenyament, però també és una vella reivindicació de la Junta Central de Directors de Catalunya. Així ho ha recordat un dels seus integrants, el director de l'escola Vila-roja de Girona, Cristòbal Sánchez, qui està totalment d'acord en potenciar les pràctiques durant la formació inicial dels mestres. "On es veu realment si un mestre val o no val és a les pràctiques", ha afirmat, a més de recordar que ha vist "fracassar a l'aula" docents amb un excel·lent de mitjana a la Universitat.

En la seva opinió, aquest és un bon moment per canviar el model de preparació i, per què no, d'accés a la funció pública. Des de la Junta de Directors de Catalunya, Sánchez ha dit que s'ha defensat el "Pla 67" -en referència a l'any- de Magisteri en nombroses ocasions. Aquest s'estructurava en dos anys fonamentalment teòrics i un tercer de pràctiques a l'escola. Ell mateix va estudiar amb aquest pla, en el qual l'avaluació anava a càrrec del tutor de la Universitat i del centre on es feia la formació pràctica. Sánchez també ha recordat que "els millors de cada promoció entraven directament al sistema sense oposicions, cosa que motivava".

La Facultat d'Educació de la UdG està treballant en un nou model formatiu per als docents. En opinió del seu degà, Josep Maria Serra, el MIR "és una molt bona idea", però n'ha remarcat la "complexitat" i els recursos que calen per aplicar-lo a Primària; tant pel que fa a les escoles, per exemple amb els tutors, com a la Universitat, on caldria treballar amb grups més reduïts. Serra comparteix la importància d'intensificar les pràctiques, malgrat que ara ja se'n realitzen, però ha subratllat que "cal determinar-ne les condicions".