El jutge de l'Audiència Nacional José de la Mata va decretar l'embargament dels comptes a Espanya de Jordi Pujol Ferrusola, primogènit de l'expresident de la Generalitat, i de la seva exdona Mercè Gironés, investigats per la fortuna que van pastar suposadament a força de comissions d'empresaris.

Segons van confirmar a Efe fonts jurídiques, el jutge va adoptar aquesta mesura dins de la investigació que desenvolupa contra Pujol Ferrusola, l'habitatge del qual va manar registrar dimarts passat a la recerca de documentació.

Els comptes del matrimoni Pujol-Gironés en sis entitats d'Andorra ja es troben bloquejades per ordre d'una jutgessa del Principat, que va accedir el febrer passat a l'embargament demanat per l'antecessor de De la Mata, Pablo Ruz.

Segons De la Mata, el fill gran dels Pujol va cobrar a través de «societats instrumentals» 11.530.004 euros d'empreses de la construcció per serveis que mai es van prestar, de manera que el jutge creu que responen a comissions a canvi de contractes públics.

El jutge indica en l'acte que va avalar l'escorcoll de casa seva, que des que al 2012 se li va començar a investigar judicialment arran d'una denúncia de la seva exparella, Jordi Pujol Ferrusola «ha realitzat un progressiu procés de descapitalització de tots els seus actius patrimonials i financers».

L'imputat va usar els seus comptes d'Andorra per ocultar els seus diners a la justícia, com va ser el cas d'una «clara operació de blanqueig» en comprar una «shell company» -empresa sense activitat- a Panamà, a la qual va transferir tots els seus diners de Andorra i després els va enviar a Mèxic.

D'aquesta manera, explica el jutge en la interlocutòria, va aconseguir evitar que la justícia espanyola li embargués 2,4 milions d'euros i l'imputat va justificar l'operació en la devolució d'un préstec, que va intentar provar amb uns documents «desfasats temporalment».

Pujol Ferrusola va usar a més quatre persones com a testaferros, la qual cosa li va possibilitar tenir comptes en altres països com Mèxic, Estats Units, el Paraguai, l'Argentina i el Panamà, afirma el jutge. I segons El Mundo, el primogènit hauria desviat «grans quantitats de diners a Mèxic» per invertir en casinos.

Catalá lloa el Poder Judicial

El ministre de Justícia, Rafael Catalá, va dir ahir que les investigacions de suposats delictes econòmics i corrupció política de la família de l'expresident de Catalunya Jordi Pujol demostra que «la justícia funciona» a Espanya i de forma independent.

Rafael Catalá va fer aquestes manifestacions als periodistes abans d'inaugurar un seminari judicial a la seu del Parlament Europeu a Madrid. Preguntat per les últimes informacions sobre la fortuna dels Pujol, va comentar que són «fruit d'una investigació judicial en el marc d'un procés dut a terme pels òrgans judicials competents».

Va afegir que «posa de manifest que la justícia funciona cada dia, que tira endavant les investigacions i els processos que estan en marxa i que ningú està al marge de la justícia ni per damunt de la llei, ni està exempt d'haver d'acreditar tots els seus béns i les seves activitats». «En fi, és el normal funcionament de l'Estat de dret, jo crec que és una bona notícia en el sentit que posa de manifest que les institucions funcionen, que seguiran funcionant i que els ciutadans tenim la garantia que Espanya és un Estat de dret i que ningú està al marge d'aquestes actuacions», va postil·lar.

D'una altra banda va assenyalar que desconeix «si és una estratègia de defensa» per part dels advocats dels Pujol evitar que s'unifiquin totes les investigacions a l'Audiència Nacional «o si hi ha alguna causa judicial que ho justifiqui». Això no obstant, va estimar que «el fet que l'òrgan judicial competent sigui l'Audiència Nacional, un Jutjat d'Instrucció o l'Audiència Provincial corresponent és simplement estructura organitzativa del poder judicial». En aquest sentit va recalcar que «tots els jutges són independents, actuen amb submissió a la llei i per tant allà on estigui la causa tindrà sempre un tractament professional».

La mort del suposat testaferro

Per altra banda s'ha descobert que John Rosillo, un dels suposats testaferros de Pujol Ferrusola, va aparèixer mort en un hotel de Panamà el 2007. Segons informa La Vanguardia, Rosillo formava part de l'«economia delictiva» de la ciutat de Barcelona durant els anys 80 i 90. L'any 1999 el suposat home de palla dels Pujol va ser condemnat a 6 anys i mig de presó i va fugir a Panamà, on segons The New Yorker, feia negocis amb la família Pujol.