El president d'ERC, Oriol Junqueras, va llançar ahir un gest de complicitat als electors de la CUP, formació que no es presenta a les eleccions generals del 20 de desembre. Va assegurar que "amb la CUP compartim tantes coses que gairebé ho compartim tot".

En declaracions a Catalunya Ràdio, Junqueras va destacar la "qualitat humana i política extraordinària i fora de qualsevol dubte" dels deu diputats de la CUP, que "afortunadament són imprescindibles" al nou Parlament. A més, va reivindicar ERC com una opció "absolutament neta, transparent i allunyada de qualsevol cas de corrupció".

Després dels registres de les últimes setmanes a la seu de CDC i en els domicilis de la família Pujol, va posar de relleu "l'honestedat i honradesa" de Joan Tardà, que serà el número u o dos d'ERC a les generals, un perfil que considera adequat davant un escenari polític "embrutat per tants casos de corrupció". Oriol Junqueras no va voler confirmar si finalment Gabriel Rufián, de Súmate, serà el cap de llista d'ERC al Congrés, fent tàndem amb Joan Tardà. Només va afirmar que la llista està oberta i que segur que inclourà independents.

Segons Junqueras, el cas de l'exconseller de Governació Jordi Ausàs, condemnat a quatre anys de presó per contraban de tabac, "no té res a veure" amb un assumpte de "corrupció política", sinó que es tractava d'una activitat "personal".

Sobre la decisió de CDC i ERC de presentar-se per separat el 20-D, va assenyalar que l'aliança de Junts pel Sí per als comicis del 27-S no estava pensada per a totes les cites electorals: "No m'he plantejat mai casar-me -amb CDC-", va afirmar Junqueras, que va fer una crida a la "responsabilitat" de tots els actors sobiranistes davant la "gran oportunitat" per aconseguir la independència.