El coordinador nacional d'ICV, Joan Herrera, no concorrerà a les primàries per ser candidat de la seva formació a les eleccions generals del proper 20 de desembre. Herrera ha comunicat la seva decisió al Consell Nacional d'ICV, segons ha anunciat mitjançant una carta-web a la militància publicada ahir.

El fins ara líder d'ICV, que ha encapçalat les llistes del partit al Congrés del 2004 al 2010, justifica el seu "pas enrere" per "circumstàncies personals, polítiques i vitals", creu que ha arribat l'hora "d'obrir una nova etapa de futur a ICV" i que "altres que han crescut en la lluita i en l'organització ho poden fer tan bé o millor que jo".

Herrera ha decidit no estar en primera línia en aquest "escenari de suma en la perspectiva de les eleccions generals" en una candidatura de confluència.

Herrera defensa les organitzacions per damunt de les sigles, com "espais de decisió, com a marcs democràtics", que comptin amb "l'aportació d'una ciutadania que és plural i diversa" i ha advertit que "la confluència o és així, o no serà, i passarà a ser un altre dels múltiples capítols frustrats d'una esquerra que si una cosa li sobra són les històries de fracàs".

En aquest sentit demana "intel·ligència, molta intel·ligència", en la nova etapa.

Per la seva banda, el coordinador general d'EUiA, Joan Josep Nuet, demana als partits implicats en les negociacions de la candidatura de confluència catalana d'esquerres de cara a les eleccions generals del 20 de desembre "flexibilitat, pluralitat i comprensió".

En el marc d'un Consell Nacional extraordinari de la formació per informar de l'estat de les converses amb Barcelona en Comú, ICV i Podem, Nuet va considerar que estan "abocats a què l'acord sigui possible" i va subratllar que "cap actor polític pot quedar relegat".

"Tothom és imprescindible", va assegurar el coordinador general d'EUiA, que va assenyalar que "tothom ha de cedir una mica". En aquest sentit, s'ha mostrat "convençut" de què es podran tancar "serrells importants" que encara queden per acordar.

Ribas serà la portaveu

La periodista i diputada Marta Ribas substituirà com a portaveu d'ICV Laia Ortiz, que se centrarà en la seva tasca com a segona tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Barcelona.

Ribas va entrar el 2010 com diputada a la cambra catalana i en la seva feina parlamentària s'ha encarregat dels temes relacionats amb salut, igualtat, món local i comunicació.