El número u de la CUP al parlament català, Antonio Baños, va assegurar ahir que la seva formació està disposada a «votar ja un president de la república provisional o un govern de concentració republicà».

En declaracions a TV3, Baños va recalcar que la CUP vol que «el president o presidenta del pròxim govern de Catalunya no sigui de la Generalitat autonòmica, sinó ja d'una realitat política diferent», cosa que s'ha de «visualitzar» en la investidura.

«Volem que ho diguin ells mateixos, que és el primer govern sobirà de Catalunya», va subratllar Baños, que va advertir que, en canvi, «si el plantejament que es fa és d'un govern autonòmic convencional, a nosaltres això no ens interessa».

Baños va avisar que la CUP no prestarà el seu suport a la investidura «mentre es presenti en el format d'un president de la Generalitat autonòmica que ha de ser Mas, tal com clàssicament s'ha presentat».

«Vam dir que no votaríem cap president autonòmic», va remarcar Baños, que va puntualitzar que la CUP «no farà descarrilar el procés». Baños va proclamar que «l'autonomisme ha mort» i, per justificar la via de la desobediència davant les traves de la legalitat espanyola al procés sobiranista, va utilitzar una metàfora: «Hem hagut de sortir de la casa per la teulada, perquè aquesta casa no té portes ni finestres, és un búnquer».

«Que s'hi posin fulles»

Paral·lelament, el president del grup parlamentari de la CUP es va mostrar contundent ahir en ser preguntat per una possible suspensió de la resolució independentista de JxSí i la CUP per part del Tribunal Constitucional. «Jo ara diria que s'hi posin fulles, però igual no em toca dir-ho», va sentenciar en una entrevista a TV3.

I és que per a Baños, davant aquesta possibilitat, cal «canviar el marc mental». «El poble català mana i té un Parlament. Si no pensem com persones lliures no sortirem mai del marc autonomista. Si diuen que ens inhabiliten, que ho diguin. A mi m'ha votat la gent i això em dona la legitimitat i un deure que penso exercir. I ningú de Burgos o Madrid m'ha de dir que no represento la gent que m'ha votat», va etzibar el diputat.