El secretari general de l'ONU, el sud-coreà Ban Ki-moon, considera que Catalunya no es troba entre els territoris sense autogovern als quals l'ONU reconeix "el dret a l'autodeterminació".

"Espanya s'ha mantingut com un Estat sobirà en si mateix, incloent-hi Catalunya. Quan es parla d'autodeterminació, hi ha certes àrees on les Nacions Unides han reconegut aquest dret, com territoris sense autogovern. Però no crec que Catalunya estigui inclosa en aquesta categoria", va valorar Ki-moon en una entrevista a diversos mitjans coincidint amb la seva visita a Madrid pels actes del 60è aniversari de l'adhesió d'Espanya a les Nacions Unides.

El secretari general de l'ONU aposta per una solució "consensuada" al conflicte entre Catalunya i Espanya "basada en el diàleg". "Una important i positiva característica d'Espanya és el seu respecte per les diversitats culturals, lingüístiques i històriques. Estic assabentat d'aquest delicat assumpte, però no estic en posició de comentar la qüestió, ja que es tracta d'una matèria purament interna", va precisar Ban Ki-moon.

"No obstant això, espero que hi hagi una solució consensuada, basada en el diàleg i en línia amb la tradició democràtica", va precisar el secretari general de l'ONU, que no es va voler mullar sobre si Catalunya té dret a formar un estat independent "d'acord amb la llei internacional". "Les Nacions Unides treballen sobre unes línies mestres, com la integritat territorial, la sobirania o les regles democràtiques", va valorar.