El president de Govern espa?nyol, Mariano Rajoy, va advertir ahir davant del secretari general de l'ONU, Ban Ki-moon, que els «estats de somni» dels qui atempten contra la integritat territorial i no respecten la llei, en una clara al·lusió a les propostes independentistes liderades pel president, Artur Mas, «no tenen cabuda a les Nacions Unides». Rajoy va fer aquestes manifestacions a l'acte del 60è aniversari de l'adhesió de l'Estat a l'organisme internacional, on també van assistir els reis FelipV i Letizia, el Govern espanyol en ple, els expresidents Zapatero i Aznar, així com els presidents de totes les institucions constitucionals, inclosos els del Constitucional i el Consell General del Poder Judicial. D'altra banda, està previst que Rivera emplaci avui Rajoy en la trobada que tindran a portar precisament al Constitucional l'adminissió a tràmit per part de la Mesa del Parlament de la declaració de ruptura independentista.

«No poden aspirar a ser admesos en una comunitat internacional que es regeix per la llei.?La comunitat internacional no els acollirà en el seu si. Els que així ho pretenguin en els seus estats de somni poden abandonar tota esperança», va dir. Tal com havia fet minuts abans el ministre d'Assumptes Exteriors, José Manuel García-Margallo, Rajoy va alertar que ningú «acceptarà una Espanya fragmentada». Sense fer referencia explícita en cap moment a Catalunya i només dos dies després de la proposta independentista, el cap de l'executiu també va parlar dels valors i principis de l'ONU, entre els quals va destacar la igualtat sobirana entre els estats, la resolució pacífica de controvèrsies o la no ingerència en els assumptes interns. D'entre tots, però, ahir va dir que volia ressaltar el que considera la «clau de volta» del conjunt i que passa per la integritat territorial dels estats. «Sense respecte a aquesta integritat el sistema internacional s'ensorra. Les més grans catàstrofes del segle XX i els més esgarrifosos conflictes del segle XXI han tingut i tenen com a origen o agreujant la violació d'aquest principi», va insistir. Per això, va continuar, «no és casualitat que tota solució legal, raonada i duradora a aquests conflites passi sempre i en tot lloc per la reafirmació de la integritat territorial dels estats sotmesos a trencaments interns o a ingerències externes». En aquest sentit, va insistir en la carta i les bases jurídiques de l'ONU, que «són molt clares al respecte i només accepten excepcions en casos de colònies, territoris ocupats per la força o territoris on no es reconeixen els drets i llibertats bàsiques».

«Els que menyspreen o ignoren les normes per les quals es regeix la convivència en els estats democràtics i de dret, violenten també els principis bàsics consagrats a la Carta de l'ONU i en els quals es basa la convivència entre les nacions», va afegir durant el seu discurs. Amb tot, va destacar la transformació que ha experimentat Espanya des de la seva entrada a l'organisme internacional i va posar com a exemple d'aquesta la Constitució i la legalitat que n'emana. «Per això, els qui no respecten la Constitució han de ser conscients que atempten també contra els mateixos fonaments legals de la comunitat internacional», va dir.

Els partits «units»

D'altra banda i en el marc de les trobades que està concretant Rajoy amb les diferents formacions polítiques, Rivera va anunciar ahir que li demanara a la reunió que mantindran avui al migdia que porti al Constitucional l'admissió a tràmit de la proposta perquè considera que l'alt tribunal hauria de pronunciar-se perquè «la Mesa del Parlament no és un registre, sinó un òrgan de govern, on no es pot discutir si les lleis es compleixen i on no es pot afirmar que els tribunals no són legítims». En aquest sentit, va recordar que el Govern no ha mogut fitxa en aquesta línia però diu que es legítim que tinguin una altra estratègia. Rivera diu que li farà arribar les seves propostes i li manifestarà la «ferma convicció que els demòcrates hem d'estar junts i els que no respecten la democràcia i les lleis han de saber que governi qui governi a partir del 20D rebrà la col·laboració dels altres partits i, per tant, no hi haurà ni una sola fissura