L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va aconseguir ahir el suport del ple per invertir 101 milions d'euros provinents de la previsió de superàvit, però va haver de retirar la proposta de nous impostos i taxes municipals de l'ordre del dia per evitar que fos rebutjada.

El ple de l'Ajuntament de Barcelona va tirar endavant en la ?reu?nió d'aquest mes una modificació del pressupost del 2015 que permetrà invertir, abans de final ?d'any, 101.672.008 d'euros provinents del superàvit previst, amb els 23 vots a favor de BComú, ERC, PSC i CUP, davant 18 vots en contra de CiU, C's i PP.

Una altra de les propostes que el govern de Colau tenia previst debatre a la sessió per a la seva aprovació inicial era el projecte d'ordenances fiscals per a l'any vinent que, entre d'altres qüestions, proposa congelar l'Impost de Béns Immobles (IBI) el 2016. Malgrat això, la mateixa alcaldessa va anunciar a l'inici del ple que havia estat retirada de l'ordre del dia. En declaracions als mitjans, el primer tinent d'alcalde d'Economia, Gerardo Pisarello, va matisar que la van treure de l'ordre del dia perquè si hagués estat rebutjada, automàticament l'IBI pujaria entre un 4 % i un 6 % el 2016.

Pisarello va fer públics els seus dubtes sobre la sinceritat del principal argument esgrimit pels grups de l'oposició per no votar avui a favor de la proposta, que va ser la falta de diàleg sobre el contingut del projecte. «Estem en campanya electoral i els partits han d'escenificar coses», va manifestar el primer tinent d'alcalde. A més, el número dos del Govern d'Ada Colau va insistir que només s'ha posposat una aprovació inicial i va ?rei?terar la seva confiança a poder tirar endavant un nou projecte d'ordenances fiscals en un ple extraordinari que es convocarà al llarg dels propers quinze dies.

La proximitat amb les eleccions generals del desembre, precisament, es va posar de manifest als debats del ple, en especial en el que va propiciar una proposició socialista perquè el govern municipal de Barcelona en Comú blindés la institució «d'electoralismes» durant la campanya electoral. CiU, Ciutadans, ERC, el PSC i el Partit Popular van votar-hi a favor mentre que BComú es va abstenir i la CUP hi va votar en contra argumentant que és una iniciativa «hipòcrita».

El debat també va servir perquè els grups manifestessin, més o menys explícitament, les seves reticències davant la implicació de Colau i d'altres membres del govern municipal a favor de la candidatura En Comú Podem.

Precisament, el regidor d'Educació i Universitats de l'Ajuntament de Barcelona, Raimundo Viejo, es va acomiadar ahir mateix del consell municipal perquè, com estableix el Codi Ètic de BComú, renuncia al càrrec per integrar-se en la candidatura a les eleccions generals d'En Comú Podem.

D'altra banda, la tinent d'alcalde Laia Ortiz assumirà provisionalment les àrees d'Educació i Universitats i la regidora Gala Pin, el districte de Gràcia, a l'espera d'una reassignació de tasques dins del Govern. A més, el número 12 de la candidatura a les eleccions municipals passades, Eloi Badia, prendrà possessió del càrrec en els propers dies i serà designat regidor del Districte de Gràcia, a més d'assumir altres àrees de govern.

L'Ajuntament , a més, va informar ahir que el Comissionat d'Estudis Estratègics i Programes de Memòria, Xavier Domènech, que encapçalarà la mateixa candidatura a les generals, també deixarà el càrrec pròximament.