CDC i ERC han justificat aquest divendres la decisió d´anar separats en les eleccions generals del 20 de desembre per la necessitat d´eixamplar la base sobiranista, amb llistes que "representin tot l´independentisme, des d´una punta a l´altre, des d´un espectre ideològic a l´altre". El coordinador general de CDC, Josep Rull, i la secretària general d´ERC, Marta Rovira, han comparegut junts per anunciar aquesta decisió, amb l´argument que cal cobrir l´espai deixat per la CUP, que no es presenta el 20-D. Després de subratllar que el referèndum ja es va fer el 27-S, Rull i Rovira han garantit unitat d´acció per complir el mandat democràtic que va sortir de les eleccions al Parlament.

Tot i que el president de la Generalitat apostava per repetir la fórmula de JxSí i parlava fins i tot del 20-D com d´un "segon plebiscit", CDC i ERC han decidit finalment presentar-se per separat precisament perquè creuen que el plebiscit ja es va fer el 27-S i per maximitzar la base independentista.

Es redactarà un manifest que s´obrirà a altres partits i entitats i que serà el punt en comú del programa electoral de CDC i ERC. A més, hi haurà unitat d´acció i es defensaran totes les accions que porti a terme el Parlament i el Govern en relació al full de ruta independentista.

Rull ha argumentat que el 27-S tenia sentit que CDC i ERC anessin junts perquè eren "la papereta del sí" en unes eleccions plebiscitàries, però ara toca "maximitzar l´espai sobiranista" cadascú des de la seva posició ideològica per tenir un resultat extraordinari i que el sobiranisme al Congrés i al Senat tingui un nombre "molt potent" de diputats i senadores que defensin el que va sortir de les urnes el passat mes de setembre.

En la mateixa línia, Rovira ha explicat que aquesta estratègia serveix per evitar que no s´escapi ni un vot independentista, i s´ha referit específicament a la CUP, que no es presenta en aquestes eleccions. Al seu parer, cal que el seu votant pugui tenir una referència d´esquerres per poder participar el 20-D.

Ara bé, també ha volgut llençar un missatge de tranquil·litat assegurant que Junts pel Sí té una continuïtat al Parlament, amb un grup parlamentari que farà pinya amb la CUP i els diputats de CDC i ERC a Madrid per aplicar el mandat democràtic del 27-S. La republicana ha negat que la decisió d´anar separats tingui res a veure amb el cas 3%.

Pel que fa als candidats de cadascuna de les candidatures, tant Rovira com Rull han apuntat que les llistes encara no s´han aprovat. La republicana no ha volgut confirmar que Gabriel Rufián, de Súmate, fos el cap de cartell d´ERC, argumentant que primer s´hauria de preguntar a ell si ho vol. En tot cas, Joan Tardà serà el primer representant de partit a la llista per Barcelona. Les llistes s´aprovaran el proper 7 de novembre. Pel que fa a CDC, on sona el nom del conseller de la Presidència, Francesc Homs, Rull ha indicat que a partir de la setmana vinent es començaran a reunir les assemblees territorials. El comitè executiu nacional farà una proposta que es votarà en un consell nacional el 14 de novembre.