El president del grup parlamentari de la CUP, Antonio Baños, s'ha mostrat contundent aquest divendres en ser preguntat per una possible suspensió de la resolució independentista de JxSí i la CUP per part del Tribunal Constitucional. "Jo ara diria que s'hi posin fulles, però igual no em toca dir-ho", ha sentenciat en una entrevista a TV3. I és que per a Baños, davant aquesta possibilitat, cal "canviar el marc mental". "El poble català mana i té un Parlament. Si no pesem com persones lliures no sortirem mai del marc autonomista. Si diuen que ens inhabilitin, que diguin. A mi m'ha votat la gent i això em dona la legitimitat i un deure que penso exercir. I cap persona de Burgos o Madrid m'ha de dir que no represento a la gent que m'ha votat", ha etzibat el diputat de la CUP.

Antonio Baños s'ha mostrat convençut que, després d'acordar la resolució que JxSí i la CUP estan intentant tramitar, la "desobediència" a les decisions del TC que contradiguin "la voluntat del Parlament de Catalunya" serà un fet. Amb tot, reconeix que "l'aplicació pràctica" d'aquesta pràctica "és un tema complexíssim". "Quan nosaltres parlem del com i el quan és això. És un procés complex. Hem de reconnectar a les elèctriques, el port, l'aeroport, l'agència tributària... tot reconnectat amb clau catalana", ha explicat.

Els acords entre JxSí i la CUP, però, donen a Baños la seguretat que l'escenari polític "no té perquè" acabar en unes noves eleccions anticipades per no arribar a un pacte amb la investidura del president. "Tenim una majoria de 72 diputats independentista. Això és històric, és un tresor. Parlar d'eleccions anticipades ara no toca. Hem d'esprémer aquesta majoria i les capacitats d'aquest Parlament", ha dit.

D'altra banda, Baños ha comentat la decisió de CDC i ERC de presentar-se a les properes eleccions al Congrés i al Senat espanyols, i de fer-ho per separat. "Si és per entrar en la dinàmica de calendari legislatiu espanyol, ho torbaria un retard; aquesta pantalla ja l'hem passat. Si la idea és visibilitzar la voluntat ferma del poble català de seguir endavant, endavant les atxes. Ho trobaria bé", ha comentat.

Pel que fa a la CUP, Baños ha ratificat que no té cap intenció de presentar-se a les eleccions del 20 de desembre. Amb tot, ha explicat que "no s'ha parlat" al partit quina "posició hem de tenir en campanya" i si acabaran demanant el vot per a algú.