L'advocat de Manos Limpias en el cas pel procés participatiu del 9-N ha presentat per escrit davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) les preguntes que no va poder formular oralment al president de la Generalitat, Artur Mas, en la seva declaració com a imputat el passat 15 d'octubre. Entre les 35 preguntes, algunes més tècniques i altres de valoració política, destaca la número 30, quan li pregunta si se sent "responsable d'una previsible, propera i futura guerra civil entre catalans".

A l'escrit, al qual ha tingut accés l'ACN, el lletrat Pedro Muñoz Lorite repassa molts dels aspectes discutits durant la instrucció del procés judicial, com el paper dels voluntaris, els ordinadors usats als centres de votació, el pressupost o la funció dels Mossos d'Esquadra. Aquestes preguntes constaran al sumari judicial, però no hauran de ser respostes per Mas.

Així, l'advocat pregunta a Mas si considera que ha intentat "vulnerar de manera maquiavèl·lica el mandat" del Tribunal Constitucional del 4 de novembre que va suspendre el procés participatiu, i si promou la "desobediència i insubmissió". En un sentit similar, pregunta a si considera que la fiscalia es regeix pels principis de legalitat i d'independència, i si reconeix la jurisdicció del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. Incidint en el mateix, pregunta a Mas si és "l'impulsor de l'aixecament tumultuari i subversiu" davant del tribunal, promovent la concentració de càrrecs polítics i partidaris de la independència davant de l'edifici.

Fent algunes consideracions polítiques, el lletrat requereix a Mas si el procés sobiranista és una "cortina de fum" davant els casos de corrupció que afecten CDC i la família Pujol. En el mateix sentit, pregunta si el procés sobiranista es basa en la "manipulació" de la població com van fer els nazis o els franquistes.

Sobre aspectes més concrets del procés participatiu, Manos Limpias pregunta perquè les escoles que no van acollir votacions no van rebre algun dels més de 6.000 ordinadors que es van repartir pel 9-N i que havien de quedar-se als col·legis. Sobre el pressupost, demana qui va ordenar els pagaments de les despeses i de quines partides van sortir els fons. També pregunta si es va amenaçar a funcionaris perquè fessin de voluntaris aquell diumenge, i si se'ls van donar ordres verbals. Sobre els voluntaris, pregunta si van guardar a casa seva les urnes i paperetes de votació.

L'advocat pregunta si els serveis jurídics de la Generalitat van advertir Mas que incompliria la legalitat si se celebraven les votacions, i demana perquè no es va ordenar als Mossos d'Esquadra tancar els col·legis electorals i el centre de premsa utilitzat aquell diumenge. Finalment, li pregunta si se sent o no responsable del procés i si "s'amaga darrere dels voluntaris" per no assumir la seva responsabilitat i no ser inhabilitat.