El jutge de l'Audiència Nacional José de la Mata va imputar el president del grup constructor Copisa, José Cornado, i la seva dona en relació per les presumptes comissions milionàries cobrades per Jordi Pujol Ferrusola, primogènit de l'expresident de la Generalitat.

Segons van informar fonts pròximes al cas, el jutge els va imputar en el marc de la investigació que es va obrir el 2012 a Jordi Pujol fill arran dels diners que portava a Andorra, en què se sospita que va rebre grans sumes d'empresaris per treballs que mai va fer, les quals van poder respondre a comissions a canvi d 'obra pública.

Dins d'aquesta peça, De la Mata va imputar dimarts per blanqueig de capitals dos dels fills dels Pujol-Ferrusola, Pere i Josep, i va registrar una quinzena d'immobles a Barcelona i Madrid, entre ells els habitatges dels germans.

El jutge sospita que Jordi Pujol fill va cobrar comissions milionàries i il·legals del Grup Copisa «en contraprestació a gestions» del primogènit de l'expresident català «o el seu entorn més pròxim» per beneficiar les seves empreses.

El grup constructor va pagar uns 3,2 milions d'euros a Jordi Pujol júnior per intermediar en determinades operacions, encara que el magistrat ja va apuntar en un acte del juliol passat que hi ha indicis que aquests serveis «no van existir» i que «encobrien comissions» de Copisa. Paral·lelament, la jutge de Barcelona que investiga la fortuna oculta per l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol va demanar a l'Audiència Nacional que li detalli quins delictes imputa al seu primogènit Jordi Pujol Ferrusola i en quin estat es troba la causa, abans de decidir si li remet el cas.

En una providència, a què va tenir accés a Efe, la titular del jutjat d'instrucció número 31 de Barcelona va enviar aquest requeriment al jutge de l'Audiència Nacional José de la Mata després que la Fiscalia li hagi demanat que s'inhibeixi a favor seu perquè s'uneixin les dues causes.

La defensa dels Pujol, exercida per l'advocat Cristóbal Martell, s'oposa que sigui l'Audiència Nacional la que assumeixi les dues investigacions en una causa única i retreu a la Fiscalia Anticorrupció que plantegi aquesta possibilitat, sense ni tan sols concretar els indicis pels quals els dos casos estarien relacionats.

Citació pel cas de les ITV

La jutge de Barcelona que investiga la trama de les ITV va citar a declarar com a testimoni l'exsecretari d'Ocupació de la Generalitat Ramon Bonastre per descobrir si l'exdiputat de CiU Oriol Pujol va intermediar en operacions de deslocalització industrial que beneficiaven a un empresari amic.

En una providència, la titular del jutjat d'instrucció número 9 de Barcelona va citar a declarar per al pròxim 11 de novembre a Bonastre i a dos empresaris, el directiu de Seat Miquel Salaer i Manuel Lao, de CIRSA. El propòsit de la jutge és descobrir quin paper va tenir el fill de l'expresident de la Generalitat en diverses operacions industrials, algunes d'elles deslocalitzacions, en les quals va fer treballs d'assessorament l'empresari i amic íntim seu Sergi Alsina.

La jutge creu que l'exdiputat convergent -imputat per suborn, tràfic d'influències i falsedat documental- va cobrar entre els anys 2008 i 2012 un total de 499.060 euros a través de les factures que la seva dona, Anna Vidal, va girar a l'empresa d'Alsina per treballs d'assessorament.