La delegada del Govern espanyol, Llanos de Luna, ha demandat l'Ajuntament de Barcelona per negar-se a col·locar un retrat del Rei al saló de plens municipal. La denúncia, un recurs contenciós administratiu, es va presentar després de no atendre's el requeriment que Llanos de Luna va fer arribar el passat 27 de juliol a l'alcaldessa, Ada Colau, perquè «d'acord amb la normativa vigent, col·loqui en un lloc preferent de la sala de sessions» una efígie de l'actual cap d'Estat, Felip VI. Segons les fonts consultades per l'agència Efe, de moment no s'ha acreditat que el retrat del Rei estigui al saló de plens de l'Ajuntament de Barcelona. El requeriment inicial es va enviar quatre dies després que el govern municipal retirés el bust del rei Joan Carles I i no el substituís per cap altre del rei Felip VI.La petició recordava que «aquesta negativa a col·locar l'efígie o retrat de S.M. el Rei en un lloc preferent del saló de plens de l'Ajuntament suposa un incompliment de l'obligació de l'article 85.2 del Reial Decret 2568/1986 pel que s'aprova el reglament d'Organització, Funcionament i Règim Jurídic de les Entitats Locals». L'equip de govern ¡e Barcelona va respondre al requeriment al·legant que iniciaria una ronda de contactes amb la resta de formacions polítiques del consistori per veure com s'aplica la normativa, però de moment no ha complert amb la petició de substituir el retrat en un lloc «preferent».

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va afirmar ahir que la investigació interna de Barcelona Regional apunta a més d'1 milió d'euros «sense factures suficients i les corresponents justificacions», la creació d'una possible empresa pantalla i contractes a persones que no ha trepitjat mai l'empresa. En una entrevista a Catalunya Ràdio, Colau va fer referència a contractes per imports importants de 50.000 euros a alcaldes i persones conegudes que no tenien «res a veure» amb Barcelona Regional. D'altra banda, Colau va destacar que Xavier Domènech, responsable de Memòria Històrica de ?l'Ajuntament, és un candidat de consens per encapçalar la coalició En Comú Podem, com ha decidit el ple de BComú.

Colau va encarregar a principis de mandat un informe sobre el funcionament d'aquesta agència després que la Fiscalia de catalunya obrís diligències per aclarir l'adjudicació de diversos contrac?tes. Ahir, l'alcaldessa va detallar que l'expedient informatiu també ?detalla que hi ha indicis de la creació d'una possible «empresa pantalla» per fer operacions en l'àmbit internacional per les quals BCN Regional no estava autoritzada. Una altra de les irregularitats que va assenyalar és la contractació de persones que que no ?estaven vinculades ni ho van estar mai Barcelona Regional. Es tracta, segons Colau, de contractes que afecten «persones conegudes» com alcaldes, però no en va voler detallar noms.

En referència a les crítiques del líder de CiU l'Ajuntament, Xavier Trias, que acusa BComú de voler fer mal a l'equip de govern anterior, Colau va dir que a l'estiu es va reunir amb Trias per comunicar-li que hi havia «notícies molt preocupants» sobre la gestió en hàbitat urbà que havia encapçalat, Antoni Vives. En aquesta conversa, Trias va assegurar estar molt tranquil. Per aquest motiu, l'alcaldessa ha defensat que ara Trias no es pot sorprendre de les notícies que estan sortint sobre Barcelona Regional, l'empresa pública de planejament estratègic, urbanisme i infraestructures dirigida per Vives i creada el 1993.

Colau també es va mostrar molt sorpresa perquè a l'Ajuntament hi ha molta gent que ara diu que «tothom ho sabia» i es pregunta per què ningú havia fet res. «Hi ha indicis prou greus per no estar tranquils», va concloure per després afegir que els indicis responen a l'últim mandat de CiU.

Contractes «irregulars»

L'alcaldessa va coincidir amb el primer tinent d'alcalde, Gerardo Pisarello, a dir que l'ajuntament està plenament «dedicat» a aquest assumpte que va denunciar ahir Pisarello, que va assegurar que BR va contractar irregularment una empresa de Pere Pujol, fill de ?l'expresident, Jordi Pujol, durant el ?passat mandat convergent. A més, El Periódico revelava ahir també que entre els conbtractats sense constar una feina real hi havia l'exregidor de CiU i cantant dels Sirex, Antoni Miquel «Leslie» o ?l'exalcalde de Cervelló, Jesús Arévalo.

Colau es va mostrar conscient de l'«alarma social que hi ha respecte a les males praxis en l'administració» i va assegurar que el govern municipal està compromès a «ser tan transparent com sigui possible». Colau va insistir que s'estan fent «molts esforços» per resoldre aquesta qüestió perquè el prioritari és «defensar el bon nom de Barcelona Regional i dels seus treballadors» que, segons va dir, estan preocupats per «netejar» la imatge de l'empresa.

El líder del grup municipal del PSC, Jaume Collboni, també es va mostrar intransigent amb les ?irregularitats i va dir que «cal arribar fins al fons, caigui qui caigui».