El diputat de la CUP Benet Salellas va reclamar ahir un ple el 6 de novembre -abans del d'investidura del dia 9- per aprovar la resolució secessionista acordada amb Junts pel Sí i va evitar desmentir que la seva formació es reunís dilluns passat amb el president català en funcions, Artur Mas.

En declaracions a Rac1, Salellas es va referir a una informació del Confidencial segons la qual el líder de CDC i candidat de JxSí a la presidència de la Generalitat, Artur Mas, es va reunir dilluns passat de forma discreta amb la secretària general d'ERC, Marta Rovira, el cap de llista de JxSí, Raül Romeva, i els diputats de la CUP Anna Gabriel i Benet Salellas.

Preguntat per aquesta reunió Salellas va respondre: «Ni la confirmaré ni la desmentiré». En tot cas, el 'cupaire' va assenyalar que estan tenint reunions aquests dies «a tots els nivells i amb tots els actors» amb la finalitat d'arribar a un acord. «Si és per nosaltres, hi haurà president de la Generalitat segur en aquesta legislatura i estem intentant que sigui en el primer acte d'investidura -el 9 de novembre-. Veig perfectament possible que això pugui passar», va postil·lar.

Pel que fa a la declaració d'inici del procés independentista pactada per JxSí i CUP, Salellas va demanar que se celebri un ple extraordinari el pròxim dia 6 de novembre, abans del d'investidura.

Va manifestar la seva confiança que la tramitació del text, temporalment suspesa per les estratègies de C's, PSC i PPC, es pugui «desbloquejar» a la Mesa del Parlament.

«Pensem que encara tenim els dies suficients per generar els terminis perquè el ple extraordinari pugui ser el 6 de novembre», va afirmar. El diputat de CUP i també advocat va criticar, així mateix, que els Mossos d'Esquadra col·laborin amb l'Audiència Nacional aportant informació per a la detenció d'anarquistes. Així, va manifestar la seva «preocupació» perquè hi hagués «unitats policials a Catalunya, que es diuen d'informació i que recorden molt la brigada politicosocial que havia existit en altres cossos policials en una altra època». Salellas va lamentar que «es persegueixi la gent pel que pensa, perquè és anarquista», i va avisar: «Això, a la República Catalana que volem construir, no ho volem ni veure».

Independència «amb diàleg»

El president de la Generalitat en funcions, Artur Mas, va subratllar ahir que una transició cap a la independència «sense diàleg no és desitjable per a ningú» i va advocar per fer el camí cap a la secessió de forma «progressiva» i amb l'Estat i els veïns europeus, per evitar així «xocs».

En un article en el rotatiu francès Le Monde, Mas va remarcar que, després dels resultats de les eleccions catalanes del 27 de setembre, va rebre «un mandat solemne» que executarà en els pròxims mesos «amb la més gran transparència i sota la mirada -escriu- de les institucions de la UE».

Mas va subratllar que, si bé el Govern central fins al present s'ha mantingut «intransigent» davant la independència catalana, «és clar que una transició sense diàleg no és desitjable per a ningú».

Així, es va manifestar convençut que «dialogant de forma productiva amb les institucions concernides» a Espanya, a Europa i en altres parts del món s'obtindrà «un resultat negociat positiu que beneficiarà totes les parts».