El president del Govern, Mariano Rajoy, i el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, es van reunir ahir al Palau de la Moncloa i van acordar treballar «coordinadament» en defensa de la Constitució i de la unitat nacional davant l'amenaça independentista de Catalunya. Rajoy i Sánchez van mantenir un dinar a La Moncloa després de la seva conversa d'ahir, per obrir una via directa de diàleg davant la declaració de Junts pel Sí i la CUP d'iniciar la ruptura de Catalunya amb Espanya.

Tant el Govern central com el PSOE van informar de l'entrevista en sengles comunicats idèntics de dos paràgrafs. A la reunió, segons aquests escrits, van acordar «treballar coordinadament en defensa de la Constitució, de la unitat nacional, de la sobirania nacional i de la igualtat de tots els espanyols».

El cap de l'Executiu ja havia avançat ahir la seva intenció de reunir-se amb representants d'altres forces polítiques, com Sánchez i el líder de Ciutadans, Albert Rivera. Però ja havia advertit de la seva intenció que aquestes reunions tinguessin caràcter discret perquè el seu desig era que els periodistes se n'assabentessin una vegada que s'haguessin produït.

La coincidència que hi va haver entre Rajoy i Sánchez per actuar coordinadament en defensa de la Constitució i de la unitat nacional arriba després que tots dos haguéssin expressat des d'ahir el seu total rebuig a les pretensions de les formacions independentistes catalanes.

Abans de la reunió el president del Govern, Mariano Rajoy, ja havia expressat que confia no haver de posar en marxa l'article 155 de la Constitució i suspendre l'autonomia de Catalunya davant els plans independentistes dels partits sobiranistes.

«No m'agradaria arribar a això», va afirmar Rajoy en una entrevista a la cadena SER, en la qual ha apostat per actuar amb «prudència i proporcionalitat» davant el desafiament independentista. El president del Govern va defensar no moure's «amb ansietat» davant la proposta independentista presentada ahir al parlament català, però va garantir que la recorrerà quan els serveis jurídics de l'Estat ho considerin oportú.

Rajoy va subratllar que «el Govern sap el que ha de fer» i no li tremolarà el pols a l'hora de prendre les decisions que hagi de prendre. Per a ell, la Constitució té instruments suficients per garantir la unitat d'Espanya, la sobirania nacional i la igualtat dels espanyols, i «amb proporcionalitat» i veient els esdeveniments que es vagin produint, anirà actuant.

Paral·lelament, el candidat del PSOE a president del Govern, Pedro Sánchez, va defensar ahir que davant el problema de Catalunya «només amb la llei no n'hi ha prou» i que un «problema de primera magnitud» com aquest «exigeix ja una resposta política d'envergadura semblant».

Segons Sánchez, la desobediència de la Constitució i la llei «situa els seus autors fora del sistema democràtic» i els fa «mereixedors de la condemna política més severa», va dir en la presentació a Madrid de la reforma de la Constitució que portarà en el seu programa electoral del 20-D.

Iglesias carrega contra Rajoy

Per la seva banda, El líder de Podem, Pablo Iglesias, va respondre a Rajoy que «la democràcia consisteix» a dialogar, no amb qui pensa igual, «sinó diferent», i li va retreure ser «un complet irresponsable» en la seva gestió del debat independentista a Catalunya. Iglesias es va pronunciar així durant la presentació del Comitè de Campanya de Podem i després que Rajoy digués ahir que no havia trucat a Podem per analitzar la situació a Catalunya perquè no compartia la seva defensa del «dret d'autodeterminació».

El candidat de Podem a la Presidència del Govern li va respondre directament: «Mariano, la democràcia consisteix en què el diàleg té sentit establir-lo, no tant amb qui no pensa igual, sinó amb qui pensa diferent. Estic convençut, Mariano, que si ho penses estaràs d'acord amb mi».