La Mesa va paralitzar temporalment la proposta de resolució de Junts pel Sí i la CUP per iniciar el procés d'un estat independent després que C's i PSC registressin una petició de reconsideració d'aquesta proposta. El PPC també va donar suport a aquesta petició tot i que no ho va poder impulsar formalment perquè encara no s'ha constituït com a grup parlamentari.

Per prendre una decisió definitiva la Mesa ha d'escoltar primer l'opinió de la Junta de Portaveus però, segons el reglament, aquesta Junta no es pot reunir fins que tots els grups parlamentaris estiguin constituïts, i el PPC ahir encara no ho havia fet.

D'altra banda, la Mesa va denegar, amb els vots de JxSí i CatSíQueEsPot, la petició d'informe jurídic formulada per C's i PSC per determinar la legalitat del text independentista. Les sol·licituds de reconsideració de l'admissió a tràmit de la proposta de resolució de Junts pel Sí i la CUP d'inici del procés independentista per part de Ciutadans i el PSC, amb l'adhesió dels diputats del PPC, va paralitzar de forma automàtica la tramitació del text fins a escoltar la Junta de Portaveus. Posteriorment a aquesta reunió de la Junta, correspondria a la Mesa del Parlament determinar si es continua endavant amb la tramitant de la declaració independentista.

Després del 9 de novembre

La Junta de Portaveus, segons estableix el reglament, no pot ser convocada fins que tots els grups parlamentaris no hagin estat constituïts formalment. El PPC no ho va fer encara i té temps de marge fins al dia 6 de novembre a les 9.30 hores del matí. Això vol dir que, com a d'hora, la Junta de Portaveus no es reunirà fins al mateix dia 6 de novembre i que difícilment podrà celebrar-se un ple per a votar la declaració d'inici del procés abans del 9 de novembre, que tindrà lloc el primer debat d'investidura del president de la Generalitat.

Fonts de la Mesa van admetre que podria donar-se el cas que al matí del 9 de novembre es votés la proposta de resolució de Junts pel Sí i la CUP, i a la tarda, iniciar el debat d'investidura. Aquestes mateixes fonts van obrir la possibilitat que la Junta de Portaveus sigui convocada abans que el PPC s'hagi constituït com a grup parlamentari però convidant-hi els seus diputats. Entenen que ara mateix hi ha una col·lisió de drets sobre la taula: d'una banda, el dret de tots els grups a ser representats als òrgans de decisió de la cambra i, de l'altra, el dret a tirar endavant propostes parlamentàries amb tanta rapidesa com com les normatives permeten.

Lluny de compartir aquesta interpretació del reglament, fonts de Ciutadans, PSC i PPC van recordar que les normes són clares i no deixen marge a convocar una reunió de la Junta sense haver-se constituït prèviament tots els grups. Tramitació d'urgència. En paral·lel, la Mesa del Parlament va admetre a tràmit ahir la petició de Junts pel Sí i la CUP perquè la seva proposta de resolució es tramiti pel procediment d'urgència.

Retrets del PSC a C's i PP

La portaveu del PSC al Parlament, Eva Granados, va dir que el seu grup sent «vergonya» perquè C's i PPC estiguin barrejant la polèmica sobre la declaració d?inici del procés de JxSí i la CUP amb la campanya de les eleccions generals. Granados va insistir que el PSC no presentarà cap proposta alternativa perquè «nega la major».

És a dir, d'una banda considera que la proposta independentista és il·legal, però a més subratlla que formalment no es poden acceptar a tràmit resolucions quan no estan constituïts els grups parlamentaris. En aquest sentit, va considerar una contradicció que C's en registrés una alhora que reclama que no s'admeti a tràmit la de JxSí i la CUP.

Després d'insistir que la resolució de JxSí i la CUP és «manifestament il·legal, antiestatutària i inconstitucional», Granados va carregar contra C's i PPC per dedicar-se a burxar en els socialisme aprofitant la campanya de les eleccions generals. Granados va acusar els partits independentistes de «plantejar un repte a les institucions democràtiques i a la legalitat», i a C's i PPC d'estar «contribuint a la confrontació».