cop policial al «cor» dels pujol.L'expresident de la Generalitat, Jordi Pujol, i la seva dona, Marta Ferrusola, surten del seu domicili durant l'escorcoll.L'advocat Cristóbal Martell surt del despatx del fill de Jordi Pujol.La policia retira caixes amb documents procedents del domicili de Jordi Pujol, ahir al matí.

L'exterior del domicili de l'expresident, envoltat per furgons de la policia nacional i per nombrosos periodistes i curiosos.

Nombroses han estat les ocasions en què els periodistes havien perseguit l'expresident català Jordi Pujol fins a casa seva, mentre la justícia estrenyia de mica en mica el setge a la seva família, però mai ningú no havia traspassat les barres metàl·liques blanques del portal del seu domicili. No fins ahir.

A primera hora del matí, agents de la Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal (UDEF) de la Policia Nacional van registrar l'habitatge de l'expresident de la Generalitat, accedint per primera vegada al cor sentimental d'una família que ha estat símbol del poder polític durant dècades a Catalunya.

Si Pujol es preguntava el 2013 «què cony» era la UDEF, en ser preguntat a la televisió sobre possibles comptes a Suïssa, ahir va poder presenciar en viu com agents d'aquesta unitat policial regiraven les entranyes d'aquest racó sagrat per a qualsevol clan familiar: la casa dels pares, el lloc on van créixer els fills. L'habitació que usa un d'aquests fills, Jordi Pujol Ferrusola, va ser precisament l'epicentre d'una operació amb una quinzena d'escorcolls -també als habitatges de Josep, Pere i Jordi Pujol Ferrusola- i que va mobilitzar 200 agents de la UDEF. El primogènit de la família era precisament a la casa dels seus pares, en estar convalescent d'una operació quirúrgica. A la ronda del General Mitre, en ple cor de la zona alta de Barcelona, una vintena d'agents vigilaven el portal de l'edifici, davant més de mig centenar de mitjans de comunicació, mentre una densa cortina de pluja queia sobre la ciutat. Una tempesta que va cessar de manera immediata, poc abans de les deu, en el moment just en què les càmeres van captar perfectament la imatge més buscada, la de Jordi Pujol i la seva dona abandonant el seu domicili. El passadís policial evitava que les càmeres es llancessin sobre ell i la seva dona Marta, que van recórrer a pas tranquil la desena de metres que separaven la porta i un vehicle que els esperava. Abans d'entrar a l'interior del cotxe, l'expresident fins i tot va tenir temps per aixecar el braç per saludar la premsa. En aquest moment, mentre l'expresident centrava totes les mirades i objectius de les càmeres, el seu fill Oleguer sortia de l'edifici a pas lleuger pocs segons després, sense que ningú al lloc no detectés la seva presència, i fins i tot va passar caminant entre el grup de periodistes sense ser reconegut.

Però pocs minuts després, un fotògraf era el primer a detectar-lo en una de les seves instantànies. «Segur que és ell?», es preguntaven els periodistes.

Finalment, un vídeo fet a càmera lenta pel mòbil d'un reporter ho confirmava. Era Oleguer, imputat per delictes de blanqueig de capitals i frau fiscal. El fill petit del clan, el broker que va viure a Londres i Nova York, però que ahir a Barcelona s'escorria amb el cap baix per esquivar qualsevol pregunta.

També regatejava més tard l'allau de preguntes Cristóbal Martell, advocat de la família, que amb mirada impertorbable i en absolut silenci es va allunyar a peu sense dir ni paraula. El mateix silenci amb el qual, a les dotze, tres hores després de l'inici de l'escorcoll, sortia Jordi Pujol fill, amb ulleres fosques, cartera de documents en una mà i el braç dret sense introduir a la màniga de la jaqueta, probablement per l'operació.

Ell va ser l'últim actor a abandonar l'escena, després que, una hora abans, dos agents de la UDEF sortissin de l'edifici portant una caixa de cartró, amb material confiscat, que van guardar en el maleter d'un vehicle. Amb ells es van retirar la resta d'agents, vinguts de fora de Catalunya per a l'ocasió.

Escrivia David Trueba, en un dels seus llibres, que «la llar familiar és l'únic local obert tota la nit». En el cas dels Pujol, ahir va estar obert de bat a bat tot el matí, però no només per a la família, sinó per primera vegada també per a la policia.

Vilarrubí ho veu un «error»

En total la macrooperació va comportar una quinzena de registres, entre d'altres als domicilis i oficines dels empresaris Carles Sumarroca, Carles Vilarrubí i Jaume Ferrer, aquests dos últims exdirectius del Barça. En aquesta línia Vilarrubí va assegurar que el registre va ser causat per «un error».

Els nous registres i imputacions s'emmarquen en la nova línia d'investigació que ha obert el jutge De la Mata, que des de 2014 investiga Jordi Pujol Ferrusola per moviments milionaris de divises.

Ahir les xarxes socials bullien amb comentaris de tot tipus referents a l'operació contra els Pujol i a la coincidència amb la resolució que Junts pel Sí i la CUP van entrar al Parlament. Un tuit de l'usuari?Autobús de Campanya ho resumia així en to d'humor: «Jornada històrica: registrades la declaració d'inici del procés i l'habitació de Jordi Júnior a casa els pares».