Catalunya Sí que es Pot registrarà una proposta de resolució, probablement aquest dimarts, en què inclouran la lluita contra l'emergència social, la corrupció i les privatitzacions, i la convocatòria "urgent" d'un referèndum. El portaveu parlamentari, Joan Coscubiela, ha explicat que volen que un "procés de mobilització" doni suport a aquest procés constituent, i ha fet una crida a la presidenta de la cambra, Carme Forcadell, perquè es pugui debatre "al mateix temps" que la de JxSí i la CUP, que és "paper mullat". La coalició d'esquerres creu que el text independentista pretén "amagar la corrupció" i espera que no sigui "una pista d'aterratge per preparar el vot" de la CUP a favor de Mas.

El portaveu parlamentari de Catalunya Sí que es Pot, Joan Coscubiela, considera que la legislatura no hauria pogut "començar pitjor". La candidatura de confluència de l'esquerra ha defensat que la proposta de resolució de Junts pel Sí i la CUP per la declaració d'inici del procés pretén "amagar la corrupció que envolta CDC i Artur Mas" i al mateix temps "ignora" l'emergència social, fa una "lectura tramposa" dels resultats del 27-S i "nega el referèndum" perquè el dóna per "amortitzat" tot i parlar d'"apoderament".

Per tot plegat volen presentar una proposta de resolució que encari la situació d'emergència social, i la lluita contra les privatitzacions "brutals" i la corrupció i que plantegi la "convocatòria urgent d'un referèndum". Tot això avalat per unes mobilitzacions socials de suport al procés constituent que els de Lluís Rabell sí que avalen. "La ciutadania s'hauria de mobilitzar" si després del 20-D la nova majoria que sorgeixi al Congrés manté les portes tancades a un referèndum.

No donen el vist-i-plau ni al text ni a les maneres dels grups independentistes a la cambra: "ens tenen preparat amb filibusterisme parlamentari per plantejar demà [dimecres] una Junta de Portaveus per fer tramitació urgent", ha apuntat. Ha qualificat el document de "resolució d'autoconsum" i davant la "teatralització", Coscubiela espera que el text no sigui "la pista d'aterratge per preparar el vot" de la CUP a Mas, no fa bona pinta", ha vaticinat.

A més consideren que la petició explícita que els ha fet la CUP de sumar-se a la declaració és "insincera". "Quan algú vol implicar els grups els ofereix en primera instància i no a taula servida, assabentar-nos-en pels mitjans". "Els puc assegurar que amb lleis de desconnexió, declaracions i paper mullat no avançaran els drets" ni en clau nacional ni social. "No els preocupa gens", els ha recriminat sobre la situació "d'emergència".