La nova presidenta del Parlament, Carme Forcadell Lluís, és una lingüista i una activista política coneguda especialment per haver dirigit l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) fins al maig passat, des de la qual va liderar les principals manifestacions sobiranistes celebrades des del 2012.

Nascuda a Xerta (Baix Ebre) el 1956, es va presentar en les passades eleccions catalanes com a número dos per Barcelona de Junts pel Sí (JxS) i és una de les activistes de l'àmbit polític independentista més conegudes. Casada amb un enginyer i mare de dos fills, és llicenciada en Filosofia i en Ciències de la Comunicació per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), a més de màster en Filologia catalana per la mateixa universitat, i ha estat fundadora de la Plataforma per la Llengua.

La que és la segona dona al capdavant del Parlament -segueix els passos de Núria de Gispert- va pertànyer a l'executiva d'Òmnium Cultural a Sabadell, que és la ciutat on resideix, i abans d'assumir la presidència de l'ANC, va treballar a TVE-Catalunya entre el 1979 i el 1982, i va ser funcionària del Departament d'Ensenyament de la Generalitat des de l'any 1985.

A la Generalitat, en concret, va assumir el 1992 el càrrec de coordinadora de normalització lingüística del Servei d'Ensenyament del Català del Departament d'Ensenyament, i a partir del 2004 va ser assessora de l'àrea de llengua, interculturalitat i cohesió social de la comarca del Vallès Occidental.

Ha publicat material didàctic i llibres de llengua i literatura, així com un diccionari, i col·labora des de fa uns anys en entitats com la Comissió de la Dignitat o la Plataforma pel Dret de Decidir.

La seva trajectòria política la inicia militant a ERC durant alguns anys i, entre del 2003 i el 2007, va ser regidora d'aquest partit a l'Ajuntament de Sabadell. El 22 d'abril del 2012 els membres del secretariat nacional de l'ANC l'elegeixen presidenta, càrrec en el qual es mantindrà fins al mes de maig passat quan va ser rellevada per l'actual president, Jordi Sànchez.

A la nova presidenta del Parlament li agrada viatjar, i això és una cosa que va fer en abundància fins que va començar a liderar l'ANC, perquè ha conegut països com Birmània, Cambodja, Guatemala, Síria, Gran Bretanya, Holanda, Àustria, Rússia, Japó, la Xina, i Montenegro, entre d'altres.

A l'estiu del 2012 va tenir un paper decisiu en l'organització de la primera de les grans manifestacions que l'ANC ha convocat coincidint amb la Diada de l'11 de Setembre, i que en aquella ocasió es va desenvolupar amb el lema "Catalunya, nou Estat d'Europa".

Un any més tard, al setembre del 2013, Forcadell va impulsar des de l'ANC la Via Catalana, una gegantina cadena humana de 400 quilòmetres que va travessar Catalunya de punta a punta per reclamar la independència de Catalunya, i a la Diada del 2014 una gran manifestació en forma de "V" que va unir la Gran Via i la Diagonal a la plaça de les Glòries de Barcelona.

L'ara presidenta del Parlament va fer créixer l'ANC fins als més de 80.000 membres amb què comptava a principi d'aquest any (40.132 socis de ple dret i la resta col·laboradors i simpatitzants segons l'ANC), i com a líder de l'entitat va participar en cimeres polítiques convocades pel president de la Generalitat, per exemple, per donar suport a la consulta del 9-N.

Al juliol del 2015 Forcadell anuncia la seva intenció de presentar-se com a número dos per Barcelona en la candidatura electoral de Junts pel Sí i és elegida diputada en els comicis del 27-S.