El president d'ERC, Oriol Junqueras, va augurar ahir que les converses entre Junts pel Sí (JxS) i la CUP acabaran amb un acord "excel·lent i immillorable" malgrat la investigació judicial pel cas 3% de CDC.

Així ho va afirmar Junqueras en arribar al Parlament, que ahir va celebrar la sessió constitutiva després de les eleccions catalanes del 27 de setembre.

Junqueras, que espera que aquesta sigui "una legislatura decisiva per fer la república catalana", va negar que les converses amb la CUP hagin embarrancat arran de l'últim registre a la seu de Convergència: "Tot va molt bé, és impossible que estiguin encallades". En aquest sentit, el líder d'Esquerra Republicana es va mostrar "convençut" que el resultat d'aquestes converses serà "excel·lent" i va fer una crida a la "responsabilitat" de tots, "conscients del que està en joc".

Sobre aquest assumpte i la possibilitat que la primera votació per investir nou president de la Generalitat es produeixi el 9 de novembre, el diputat de la CUP Antonio Baños va reiterar que la formació independentista "no s'ha mogut ni una coma" en el seu propòsit de no recolzar amb els seus vots al candidat de Junts pel Sí, Artur Mas.

Baños, tot i mantenir aquesta negativa a investir Mas, va expressar la seva coincidència amb la nova presidenta del Parlament, Carme Forcadell, en què "s'ha d'establir les bases d'un procés constituent que ens porti a la construcció de la república catalana".

Consens amb JxSí

En aquest sentit, sobre la "declaració inicial" d'obertura del procés constituent, que pròximament serà votada en un ple del Parlament, el mateix portaveu de la CUP va explicar que el text segueix sent consensuat amb Junts pel Sí.

"Esperem -va apuntar- que en la declaració quedin ben reflectides les intencions de la majoria independentista del Parlament, que no és res més que la representació de la majoria independentista que hi ha al poble català". Segons Baños, la declaració serà aprovada en un ple extraordinari que se celebrarà pròximament i, en tot cas, abans de la sessió d'investidura.

"Crec -va afirmar Baños en declaracions als passadissos de la cambra després de finalitzar la sessió constitutiva- que la presidenta Carme Forcadell ha estat bastant clara" en posicionar-se a favor de la "nova república". "És l'últim Parlament autonòmic i d'aquí sortirem amb un Parlament que iniciarà el mandat d'obrir un procés constituent per crear una república, així com el mandat d'aprovar mesures de xoc contra l'austeritat i l'empitjorament de les condicions de vida dels catalans", va explicar.