La família Pujol Ferrusola ha rebut aquest dimarts un nou cop policial i judicial, un pas més en la investigació sobre possibles delictes de blanqueig de capitals, frau fiscal, tràfic d'influències i falsedat documental, entre altres. Més de 200 agents de la Udef de la policia espanyola, ordenats pel magistrat de l'Audiència Nacional espanyola José de la Mata i dirigits per la Fiscalia Anticorrupció, han irromput aquest dimarts a primera hora del matí a diversos domicilis de la família i a empreses amb les quals tenen relació. No hi ha hagut detencions, però els agents s'han endut documentació diversa per intentar demostrar les acusacions del ministeri públic.

Fins ara l'Audiència Nacional espanyola havia imputat el fill gran, Jordi Pujol Ferrusola, i el petit, Oleguer Pujol, a més d'alguns empresaris. Dos jutjats de Barcelona mantenien imputats la resta de la família. Ara l'Audiència podria quedar-se tot el cas de la família Pujol, potser excloent-ne les ITV d'Oriol Pujol, en considerar que tots els possibles fraus investigats responien a una mateixa lògica i estratègia familiar: blanquejar diners obtinguts il·lícitament sobretot procedents de comissions irregulars d'empresaris.

De fet, poques hores després de l'inici dels registres, De la Mata ha citat com a imputats per blanqueig el pròxim 13 de novembre Josep i Pere Pujol Ferrusola a la causa que segueix contra el fill gran de l'expresident, que ja estava imputat des del 2014 juntament amb la seva dona Mercè Gironès per suposats delictes de frau fiscal i blanqueig de capitals.

Per obtenir aquesta documentació, apuntada per informació procedent de la justícia andorrana, la Udef ha dut a terme quinze registres, entre els quals hi ha hagut el del domicili del matrimoni Pujol Ferrusola, a la ronda General Mitre, així com el del fill gran, Jordi Pujol Ferrusola, a Bolvir de Cerdanya. També els dels seus germans Josep, prop de casa dels seus pares i on ja fa temps que no viu, i Pere, a Sant Cugat del Vallès.

A casa de l'expresident, on s'ha concentrat una gran munió de mitjans de comunicació, la policia només ha escorcollat l'habitació on ha dormit els últims dies el fill gran, convalescent d'una operació a l'espatlla, i una taula que feia servir de despatx, han explicat fonts properes a la família. Jordi Pujol i Soley i la seva dona, Marta Ferrusola, han sortit del pis abans que acabés l'escorcoll i han marxat en cotxe a una destinació desconeguda. En canvi, el seu fill gran ha estat traslladat a la casa que té a la Cerdanya per presenciar el registre policial, que ha durat dues hores.

També s'ha registrat el domicili de l´exdona de Jordi Pujol Ferrusola, Mercè Gironès, i el despatx professional del fill gran, on tenen seu tres de les seves empreses, Project Màrqueting Cat, Active Translation i Iniciatives, Màrqueting i Inversions, situades al número 5 del carrer Ganduixer de Barcelona. En aquest despatx, els agents hi han trobat documentació nombrosa, cosa que ha allargat el registre.

A Barcelona també s'han registrat seus d'altres empreses, com la de la constructora de la família Sumarroca, Comsa Emte, al carrer Numància, així com el domicili de Carles Sumarroca Claverol, i els domicilis i despatxos d'altres empresaris com Carles Vilarrubí, vicepresident del Barça. També s'han registrat dues naus industrials utilitzades per Jordi Pujol Ferrusola per guardar la seva col·lecció extensa de cotxes històrics, esportius i de luxe.

També s'han fet dos escorcolls a Madrid, a la seu de l'empresa Isolux Corsán, i al domicili del seu president, Luis Delso. Delso i Sumarroca ja van donar explicacions per aquests moviments quan van comparèixer a l'Audiència Nacional com a imputats.

L'operació té lloc un cop De la Mata ha rebut la documentació d'Andorra sobre les activitats del fill gran de l'expresident, a qui la Fiscalia considera l'encarregat de blanquejar i distribuir els diners que la família tenia a l'estranger. Es basa en part en la declaració de la seva exparella Victòria Álvarez, que va detallar els moviments de diners entre Barcelona, Andorra i Madrid.

Paral·lelament el també jutge de l'Audiència Nacional Santiago Pedraz investiga Josep, Pere i també Jordi Pujol Ferrusola per possibles delictes de tràfic d'influències i falsedat en el cas que segueix contra el fill petit de l'expresident, Oleguer Pujol Ferrusola.

Finalment cal recordar que un dels afectats per l'operació que ha tingut lloc aquest dimarts, l'empresari Carles Vilarrubí, ha fet públic un comunicat en què assegura que l'instructor ha ordenat l'escorcoll a casa seva per error, ja que li atribueix unes responsabilitats en una empresa amb comptes a Andorra que, segons la seva versió, no ha tingut mai.

Text