La Fiscalia Anticorrupció ha arxivat la denúncia per presumptes infraccions penals interposada per l'exprimera tinent d'alcalde a l'Ajuntament de Lleida, Marta Camps, contra l'alcalde, el socialista Àngel Ros, per suposades irregularitats penals en la gestió municipal. El fiscal, Fernando Maldonado, considera després de les investigacions fetes que «no s'ha comès cap fet delictiu». Ros va qualificar la situació d'«atac integral» a la seva persona i a la institució i va exigir una «rectificació pública» als grups de CiU, ERC i el Comú pels que considera també «atacs» perpetrats durant la passada campanya electoral aprofitant que la causa encara estava oberta. Camps respecta la decisió però reitera que considera que no es va actuar correctament.

Al text que la fiscalia va fer arribar al lletrat de Ros, Francesc Sapena, diu textualment que «amb relació a les diligències incoades amb virtut de la denúncia presentada per Marta Camps contra vostè amb la seva condició d'alcalde de Lleida, posem al seu coneixement que, després de les investigacions pertinents, s'ha acordat l'arxiu de la denúncia a l'entendre que no s'ha comès cap fet delictiu». Tot i que el document data de dilluns, no va ser fins ahir que tant l'alcalde com l'exprimera tinent d'alcalde van fer-la pública per valorar-la. En aquest sentit, el batlle va agrair el treball «rigurós i minuciós» que en tot el procés han fet els funcionaris, treballadors municipals i regidors» per recopilar la informació requerida per Anticorrupció. Malgrat això, no va escatimar en crítiques a a denúncia amb la que, va dir, creu que s'ha volgut qüestionar el funcionament de la Paeria així com l'honorabilitat dels seus treballadors. Un qüestionament que, va insistir, «fa mal« a la institució en conjunt. En aquest sentit, Ros va afegir que des del primer minut va estar convençut que no hi havia cap delicte i va remarcar que la Paeria mai hauria estat investigada si no hi hagués hagut una «denúncia interessada». Amb tot, l'alcalde va dir que el procés ha estat «molt dur» però que una vegada s'ha acabat, li dóna «la legitimitat i forces renovades» per a poder continuar liderant el govern.

Va ser llavors quan va insistir que tot i els «duríssims atacs» rebuts durant un any al maig va guanyar les eleccions municipals «clarament», amb dos escons de diferència respecte a la segona força, tot i perdre de llarg la majoria absoluta que l'ha portat a fer un pacte amb Ciutadans. Per això, Ros es va mostrar molt decebut per la resposta d'algunes formacions polítiques en relació a la denúncia de Camps i a tot el procés judicial. En concret va referir-se a CiU i al seu portaveu sense citar-lo, Toni Postius, ERC i l'agrupació d'electors del Comú. Ros considera que alguns d'aquests partits es van convertir en «mers altaveus de la denúncia» sense que els fets estiguessin provats.

Això, segons Ros, va fer que durant la campanya fos víctima de durs atacs i que aquest ítem es convertís en el «seu únic guió». L'alcalde va exigir especialment als caps de llista d'aquestes formacions que rectifiquin les acusacions «infundades» i va apostar per continuar treballant «amb responsabilitat, tota la cura del món pels assumptes polítics, i la fita posada en donar el millor de nosaltres mateixos».

Per la seva banda, Camps va dir respectar la decisió del fiscal, però lamentar que després de prop d'un any d'investigacions no s'hagin pogut demostrar els fets que en el seu moment va posar en coneixement de la Fiscalia per si podien ser constitutius de delicte, ja que suposaven, al seu entendre, un ús incorrecte dels diners públics de l'Ajuntament de Lleida. Per a Camps, el consistori de Ros va actuar irregularment en tot allò referent «a la condonació de deutes de la discoteca Larida, amb determinades despeses protocol·làries de l'àmbit d'alcaldia i respecte al cobrament de dietes per part de l'alcalde».En qualsevol cas, Camps va dir, apel·lant a molts altres casos similars, que «no sempre la Justícia pot demostrar que fets clarament faltats d'ètica i rigor administratiu puguin ser considerats delictes».

De moment, Comú va declarar ahir que es limita a fer la feina que té encomanada pels lleidatans, «que és fer propostes i fiscalitzar l'acció de govern». «Malgrat el bloqueig constant en l'accés a la informació, des que som al consistori hem constatat abundants indicis d'irregularitats que seguim analitzant. Reiterem que portarem a Fiscalia Anticorrupció tots els casos on vegem indicis de delicte», van assegurar.

El cas es remunta al febrer passat quan Ros va cessar Camps com a primera tinent d'alcalde. La mala maror era palpable entre els dos des de feia temps tot i que un any abans Camps era la mà dreta de Ros. La relació es va trencar quan Ros va anunciar que es tornaria a presentar com a cap de llista del PSC a Lleida i relegava Camps a un segon lloc i al final va acabar passant a quedar fora de la llista electoral. Al cap de pocs dies Camps va presentar la denúncia contra Ros per irregularitats administratives i despeses no justificades a la Paeria.

Va ser llavors quan personal de la Fiscalia Anticorrupció i l'Oficina Antifrau va entrar a registrar la Paeria buscant documentació. Mentrestant, Ros i Camps es van creuar denúncies.