L'informe de l'OMS que alerta que un consum excessiu de carn processada o vermella pot augmentar el risc de patir càncer de colon no ha de fer canviar les recomanacions del Govern sobre aquest tipus d'aliments. Així ho ha explicat a l'ACN la sotsdirectora de Promoció de la Salut de la Generalitat, Carmen Cabezas, per a la qual les conclusions de l'informe no difereixen dels consells de l'Administració pel que fa al consum d'aquests productes. Salut recorda que pel que fa a la carn processada -sotmesa a processos de transformació com el salat, el fumat o el curat- la recomanació és prendre'n menys d'un cop a la setmana. En el cas de la carn vermella, es tracta de no menjar-ne més de dos o tres cops.

Cabezas ha recordat que l'informe es basa en l'estudi de 800 treballs d'àmbit mundial sobre la ingesta de carn vermella i carn processada i conclou que "al final, les seves recomanacions estan lligades al fet que és important fer un consum moderat" d'aquests productes. És en aquest sentit que recorda que això "lliga" al que es diu des del Govern, que és que cal apostar per una alimentació saludable, variada, amb molta fruita i verdura, amb un consum de carn vermella de "dues o tres racions a la setmana" i amb un consum de carn processada "ocasional".

És per això que, al seu parer, no caldria fer modificacions "sobre la recomanació ja prèvia" que es fa des de l'Administració catalana. A més, Cabezas ha volgut subratllar la "diferència de risc" que marca el mateix informe entre carcinògens com els del tabac o l'amiant i els que es podrien atribuir a aquest tipus de carns. "La mateixa informació de l'OMS -ha dit Cabezas- diu que en l'àmbit mundial hi ha un milió de morts de tabac i càncer", en xifres anuals, mentre que les que es podrien atribuir a la carn processada "són moltes menys".