Una agenda del tresorer de CDC Andreu Viloca, en presó preventiva pel cas del 3%, detalla les reunions que va mantenir presumptament amb empresaris adjudicataris d'obra pública que van fer donacions a la fundació Catdem.

L'agenda, reconstruïda a partir dels documents que la Guàrdia Civil va intervenir en una trituradora al registre del despatx de Viloca el mes d'agost passat, apunta a reunions relacionades amb vuit obres adjudicades entre els anys 2009 i 2012 i refereix l'import de les suposades comissions pagades per les constructores.

Concretament, el dietari de Viloca fa referència a dues reunions que el tresorer va mantenir al setembre del 2011 amb l'administrador de Rogasa, un dels detinguts dimecres passat en el cas del 3%, deu dies abans que s'adjudiqués a aquesta constructora les obres d'un CAP a Prats de Lluçanès -Osona-. A l'agenda, també figuren anotades reunions entre Viloca i Jordi Soler -del Grup Soler, un altre dels empresaris detinguts dimecres passat- i sobre donacions d'aquesta constructora de fins a 145.000 euros a fundacions afins a CDC.

El dietari de Viloca al·ludeix també a una altra reunió al setembre del 2011 amb l'empresari detingut Jordi Duran, directiu d'Urbaser, el dia abans que la Catdem rebés un xec de 50.000 euros, així com una trobada amb el conseller delegat de Copisa, Xavier Tauler, que en aquesta mateixa data va donar 25.000 euros a la fundació de CDC. L'agenda també registra una altra trobada entre l'empresari detingut Sergio Lerma, d'Oproler i Viloca, el dia abans que s'anunciés un concurs per a la construcció del CAP de Mataró que es va adjudicar a aquesta constructora, així com dues reunions a l'octubre del 2011 amb Antonio García Bragado, directiu de TEC4, una d'elles la vigília d'una donació de 50.000 euros a la Catdem.

Els documents confiscats per la Guàrdia Civil refereixen també reunions entre Viloca i el directiu de Teyco Jordi Sumarroca, una de les quals va coincidir amb una donació a la Catdem de 40.000 euros.

Paral·lelament, el conseller delegat de l'empresa constructora Copisa, Xavier Tauler, va admetre davant del jutge que es va reunir amb Viloca, Osàcar i el conseller de Justícia Germà Gordó per negociar les comissions amb el Govern.

Segons informa Okdiario.com, Tauler va reconèixer que des de l'any 2005 la seva empresa pagava "donacions" a la Fundació CatDem a canvi d'obtenir obres públiques adjudicades per la Generalitat i per altres Administracions governades per CDC.

En aquest sentit, l'empresari va explicar el funcionament del pagament de comissions: un cop convocat el concurs per adjudicar l'obra pública, l'empresa feia una primera "donació com a senyal" a Catdem. Tot seguit, se celebrava una reunió amb el tresorer o amb el conseller Gordó, en algunes ocasions- per pactar l'import de la comissió. Finalment, un cop s'adjudicava l'obra, l'empresa abonava aquesta quantitat a la Fundació Catdem en forma de donació.

Tauler va aclarir que les gestions amb els càrrecs de CDC les va fer seguint les instruccions dels propietaris de Copisa, la família Cornadó Vidal. Tauler va admetre l'any passat que havia pagat 3,5 milions d'euros a Jordi pujol Ferrusola per suposats serveis "d'assessorament" que va prestar entre els ays 2005 i 2009. Soler també va admetre pagar donacions a Catdem, tot i que va desvincular-ho dels contractes que obté la Generalitat.