La defensa de Josep Antoni Rosell, director general d'Infraestructures.cat detingut en el cas del 3%, va qüestionar davant del jutge instructor la validesa com a prova de la caixa forta que els investigadors atribueixen a l'alt càrrec, en entendre que no s'ha respectat la cadena de custòdia de l'objecte.

La defensa de Rosell, exercida per l'advocat Andreu Van den Eynde, va presentar un escrit davant el titular del jutjat d'instrucció número 1 del Vendrell, en què qüestiona la diligència de l'obertura de la caixa forta que es durà a terme avui en seu judicial, en presència de l'imputat.

Els investigadors van portar al jutjat aquesta caixa forta, al costat de dos maletins que s'obriran avui i que asseguren que van ser facilitats per un amic de Rosell al qual aquest se'ls va confiar després del registre a la fundació Catdem, que la Guàrdia Civil va practicar el passat 28 d'agost per ordre judicial.

La defensa no va poder accedir a més detalls sobre aquesta entrega referida pels investigadors, atès que el cas està sota secret de sumari i només coneix l'existència de la caixa forta perquè els fiscals van al·ludir-hi quan divendres passat van demanar presó incondicional per a Rosell, a qui el jutge va deixar finalment en llibertat encara que li va retirar el passaport.

En la compareixença davant del jutge, els fiscals van apuntar a un "col·laborador" com la persona que havia facilitat la caixa forta als investigadors, però la defensa de Rosell considera que l'obtenció de la prova planteja nombrosos dubtes legals, motiu pel qual s'oposa a la diligència d'avui.

El lletrat sosté en el seu escrit que la caixa va quedar fora de la cadena de custòdia judicial, sense que des del seu origen hagi estat sota control de la justícia i els investigadors, i per participar en la diligència de demà manté que el seu client hauria de conèixer la identitat de la persona que suposadament el va facilitar.

Per aquest motiu, és previsible que Rosell, al qual el jutge pretén interrogar en relació amb el contingut de la caixa, s'aculli al seu dret a respondre al magistrat i a donar qualsevol mena d'explicació sobre si és de la seva propietat.

L'existència d'aquesta caixa forta és un dels motius que van portar la Fiscalia a demanar al jutge que ordenés l'ingrés a la presó sense fiança de Rosell, en entendre que és una mostra de la seva intenció de destruir proves incriminatòries.

Nega la destrucció de papers

El magistrat instructor, no obstant això, va descartar la petició de la Fiscalia i va acordar deixar en llibertat provisional al director general, al qual inicialment s'acusa de sis delictes de corrupció, encara que amb retirada de passaport i l'obligació de comparèixer mensualment al jutjat.

La defensa de Rosell creu que la possibilitat que l'imputat pogués destruir proves d'interès per al cas del 3% a les dependències d'Infraestructures.cat és nul·la, tenint en compte que es tracta d'una empresa pública on l'accés a la informació està centralitzat i subjecte a exigències de transparència.