El diputat de la CUP Julià de Jòdar ha presidit la mesa d'edat de la sessió constitutiva del Parlament per ser el diputat de mes edat de la cambra. En el seu discurs d'obertura de la sessió constitutiva, De Jòdar ha assenyalat com una "paradoxa" que al Parlament hi hagi una majoria independentista en el marc d'un ordre jurídico- polític que li nega tota capacitat de realitzar el mandat democràtic del 27-S. En aquesta situació, ha fixat que la tasca principal d'aquesta XI legislatura és resoldre el "conflicte" en els mateixos termes democràtics i pacífics del moviment que ha donat aquesta majoria legal per formar un "nou model ètic, jurídic i polític". La sessió constitutiva del Parlament ha començat amb un minut de silenci en record a l'exdiputat Jordi Miralles que ha mort recentment.

De Jòdar ha començat la seva intervenció considerant "paradoxal" que li hagi tocat presidir la mesa d'edat quan la CUP ha renunciat a ser a la mesa del Parlament. El diputat de la CUP ha recordat que forma part d'una generació d'independentistes que estava en contra de la Constitució per no ser una "ruptura del franquisme, no reconèixer Catalunya com a nació i mantenir els privilegis de classe i les mateixes forces d'ordre públic". Així mateix, ha remarcat que també es va oposar a l'Estatut de Sau perquè emanava de la Constitució i que va demanar l'abstenció de les eleccions al Parlament del 1980.

El president de la mesa d'edat ha afirmat que la composició de la cambra està formada per una majoria independentista i una nova minoria a l'oposició. I ha apuntat que en aquesta XI legislatura la tasca principal ha de ser "resoldre el conflicte en els termes democràtics i pacífics del moviment que li ha donat la majoria legal i legitimitat moral per formar un nou model ètic, jurídic i polític assentat sobre la llibertat, la igualtat i la justícia social".

Segons De Jòdar, durant molts anys ha ajudat a construir governs a Madrid i ha afirmat que ara Catalunya és l'alteritat que no es vol reconèixer. "Ja no ens acontentem amb pinso, no volem molles, és temps de pa sencer", ha defensat per després afegir que és al Parlament on s'ha de construir aquesta "alteritat".

També ha volgut donar un to social en el seu discurs assenyalant que les retallades afecten la majoria dels ciutadans, així com el "problema del patriarcat" i la salut. En canvi, ha contraposat aquesta situació amb les privatitzacions, els rescats bancaris i la corrupció que, segons ell, afecten una minoria.

El diputat de la CUP també s'ha referit a les famílies que aquest hivern no podran pagar la calefacció i als nens desnodrits. En aquest context, ha reclamat que s'han d'activar plans d'emergència social i que pobres hi han de poder participar.