Josep Antoni Rosell, director de Infraestructures.cat i una de les dotze persones detingudes la setmana passada per la trama del 3%, és responsable d'una significativa desviació pressupostària en la construcció del canal Segarra-Garrigues, una obra valorada inicialment en 1.069 milions. Així ho apuntava en la seva edició d'ahir el diari El País, que assenyalava que Rosell va participar en el disseny del projecte, que es va adjudicar l'any 2002, i poc després es va convertir en director general del consorci guanyador, Aigües Segarra-Garrigues (ASG).

Segons el rotatiu, a les acaballes de l'any 2011 un informe intern elaborat per Regsega -empresa pública de la Generalitat que controla l'execució de la infraestructura, en aquests moments paralitzada- va estimar que el sobrecost de l'obra podria arribar fins al 81% si es mantenia la mateixa superfície de risc prevista en el disseny original. Aquest informe i les actualitzacions posteriors van anar a càrrec d'un equip dirigit per Rosell: el 2011 havia retornat al sector públic com a responsable de Regsega i com a número dos d'Infraestructures.cat.

Tal com recorda el rotatiu, durant la seva etapa al sector privat, Rosell va vetkkar pels interessos del consorci guanyador -liderat per FCC i Agbar- i va intentar saltar-se el contracte inicial que ell mateix havia ajudat a dissenyar. Aquest context li va suposar diversos enfrontaments amb els tècnics de Regsega.

El contracte inicial fixava un preu tancat. «Era un contracte de clau en mà. La concessionària havia de complir les condicions fixades», van explicar diverses fonts al diari. No obstant això, Rosell va fer tot el possible per modificar-les: en primer lloc, va bloquejar les obres fins que es va tancar el programa de reparcel·lació, i més tard va aconseguir que ASG pogués lliurar obres parcials acabades, però inútils per si soles.