El febrer de 2012 el govern català va adjudicar a l'enginyeria Tec Cuatro la redacció d'un projecte d'una estació del TAV a l'aeroport de Girona pel que va cobrar 515.680 euros. Vint-i-cinc dies més tard, aquesta empresa feia una donació de 50.000 euros a la fundació CatDem, vinculada a Convegència. Segons avançava ahir el diari El País, aquesta és una de les operacions que s'investiga en relació amb el cas de suposat cobrament de comissions il·legals del 3% per part de CDC.

Mesos abans d'aquesta adjudicació, Tec Cuatro ja havia guanyat un altre concurs públic de la Generalitat, en aquest cas el projecte per desdoblar la carretera entre Manresa i Sant Vicenç de Castellet, amb un pressupost de 925.000 euros.

Els 50.000 euros aportats a CatDem, que l'instructor del cas sospita que podrien ser una comissió encoberta, són el 3,8% de la suma de les dues adjudicacions.

En ambdós casos, la mesa de contractació que va ajudicar els contractes era el mateix: Josep Antoni Rosell, director general d'Infraestructures.cat, un dels detinguts aquesta setmana pel jutge del cas Petrum III.

Caixa forta amagada

Per altra banda, un col·laborador de Rosell guardava una caixa forta amb documentació que va ser canviada d'ubicació després del primer escorcoll que el jutge havia ordenat el mes d'agost. Ara gràcies un confident, aquesta caixa ha acabat en mans de l'instructor del cas.

Segons les mateixes fonts, va ser el propi Rosell qui va entregar la caixa a una persona de confiança perquè l'amagués, però va acabar entregant-la en el registre de dimecres passat a la seu del gestor de l'obra pública de la Generalitat.

De moment es desconeix el contingut de la misteriosa caixa, que serà oberta la setmana vinent pels investigadors del cas al jutjat d'El Vendrell.

L'oposició reitera la crítica

Mentrestant, els partits de l'oposició van seguir ahir carrregant contra Artur Mas per aquest cas.

La líder de Ciutadans a Catalunya, Inés Arrimadas, futura cap de l'oposició, va dir ahir que el president de la Generalitat en funcions «no pot quedar al marge del que passa en el seu partit com a màxim responsable de Convergència».

En una roda de premsa a la seu del seu partit, Arrimadas es va referir a la compareixença d'Artur Mas divendres al Parlament pel cas de les suposades comissions del 3 per cent i va recordar que Mas «ni va esmentar el seu tresorer, com va fer Mariano Rajoy amb Bárcenas».

També va recòrrer a aquesta analogia Carme Chacón, cap de llista del PSC per Barcelona en les properes eleccions generals: «No és casualitat que la democràcia espanyola tingui a la presó els tresorers de PP i de CDC i això no és caça, és corrupció».

De la seva banda, el líder d'UDC, Josep Antoni Duran i Lleida, va rebutjar ahir que la investigació judicial que afecta membres de CDC, l'Operació Petrum, «afecti personalment» al president de la Generalitat en funcions, Artur Mas, perquè pugui revalidar el càrrec i va recordar que «ha guanyat les eleccions». Duran es va mostrar «d'acord» amb «el dirigent d'ERC, Oriol Junqueras, que és soci de Mas, perquè va dir que la justícia faci el seu camí» i va assegurar que és partidari de «respectar la presumpció d'innocència» dels membres de CDC implicats en el procés judicial.

També va recordar que «la denúncia que dóna peu a totes aquestes investigacions judicials la va presentar una regidora d'ERC a l'Ajuntament de Torredembarra», pel que va rebutjar «traslladar als ciutadans que la justícia és manejable políticament».

El líder del PPC al Parlament, Xavier García Albiol, es va sumar a les crítiques a la compareixença de Mas al Parlament, i també es va preguntar «quina lògica» té que es reunís amb l'expresident Jordi Pujol «d'amagat» el mateix dia del registre a la seu de Convergència Democràtica.