El president de la Generalitat en funcions, Artur Mas, va negar tractes de favor en una contractació pública que garanteix que és «impecable» i va reiterar la seva confiança en els tresorers de CDC, en una compareixença al Parlament en la qual va admetre diverses reunions amb l'expresident Jordi Pujol.

A petició pròpia, Mas va comparèixer ahir davant la Diputació Permanent del Parlament per donar explicacions per les presumptes comissions del 3% a CDC per obra pública i va escoltar com les forces de l'oposició li va exigir que renunciï a ser de nou el cap de l'executiu català per «ètica» i «seny».

Mas, no obstant això, va esgrimir els 1,6 milions de vots a Junts pel Sí per mantenir la seva candidatura a revalidar el càrrec, en una intervenció davant la Diputació Permanent a la qual va assistir com a convidat el futur portaveu de la CUP, Antonio Baños, amb qui negocia el full de ruta independentista i la seva investidura.

Durant les més de tres hores de compareixença, Mas va defensar que en deu anys d'investigació dels casos del 3% no s'ha pogut demostrar «res» i va subratllar, també, que no hi ha hagut cap sentència sobre adjudicacions d'obra pública il·legals, perquè el sistema, ha defensat, és «impecable».

Així, el líder convergent va assegurar que no es podrà demostrar que hi ha hagut tractes de favor en les adjudicacions de la Generalitat, perquè, va dir, no hi ha connexions entre les adjudicacions públiques i les aportacions «legals» de les empreses. «No hi ha tema», va apuntar rotundament.

«Si no hi ha connexió entre les adjudicacions i les aportacions, i les aportacions són legals, de què va tot aquest muntatge?», va incidir Mas, que va remarcar en diverses ocasions que el sistema d'adjudicació de la Generalitat és «impecable».

Va denunciar que la investigació que instrueix el jutjat del Vendrell sobre comissions del 3% per adjudicacions d'obra pública s'està desenvolupant amb un «espectacle» amb el qual «es busca fer mal» al seu partit, CDC.

Després de la detenció dimecres del tresorer, Andreu Viloca -a la presó sense fiança- i la d'ahir del seu antecessor, Daniel Osàcar -que va quedar en llibertat-, Mas va expressar que manté la confiança en tots dos per la tasca que els va encomanar al seu moment: «Confio que no m'equivocaré», va matisar Però va deixar clar que l'administrador -equivalent al tresorer- és «el màxim i únic responsable» de les finances de CDC, una figura que, a més, dins del partit té «amplis poders». En tot cas, va assegurar que no li «tremolarà la mà» si ha d'actuar i assumir responsabilitats, però abans ha de tenir «prou evidències o fets demostrats».

El president de la Generalitat en funcions, Artur Mas, va rebutjar renunciar a revalidar el càrrec i ha lamentat que l'oposició, si té «un gran sentit democràtic», li demani que desisteixi a la investidura després d'haver rebut un suport «ampli» a les urnes el passat 27-S.

Així, davant la petició de l'oposició perquè cessi, Mas va respondre que té «tot el dret del món» per fer aquesta demanda -«he d'estar destorbant molt», va ironitzar-, però va rebutjar abandonar.

Els tribunals catalans

El president de la Generalitat va afirmar que si Catalunya es converteix en un Estat independent ell se sotmetrà als tribunals catalans, no els espanyols. Mas va reiterar que acatarà o no una eventual inhabilitació derivada del procés judicial del 9-N en funció de la «situació jurídica» en què es trobi Catalunya en el moment que arribi la sentència, si es dóna el cas.

Així, «si això passa en una Catalunya que ja és un Estat independent, jo em sotmetré als tribunals de Catalunya, no els espanyols», va reblar. Mas augura que els tribunals d'un hipotètic Estat català seran «tan o molt més exigents» que els espanyols amb la corrupció.