El magistrat del jutjat d'instrucció número 1 del Vendrell va deixar en llibertat amb càrrecs l'extresorer de CDC, Daniel Osácar, i els empresaris Jorge Soler (del grup Soler) i Xavier Tauler (Copisa).

Com a mesura cautelar, a tots ells se'ls va retirar el passaport. Tots tres van declarar ahir al matí al jutjat del Vendrell pel presumpte cobrament de comissions irregulars. El jutge va sol·licitar la retirada del passaport de l'extrerorer de CDC després que la fiscalia hagi al·legat la presumpta tinença d'interessos a l'estranger.

Un extrem que l'advocat d'Osácar, Xavier Melero, va negar a la sortida del jutjat. És per això que Melero va anunciar que recorrerà la decisió. Daniel Osácar va sortir en llibertat quan passaven uns cinc minuts de dos quarts de tres de la tarda, escortat per l'advocat Xavier Melero i pel responsable de Règim Intern i Comunicació, Francesc Sánchez.

Osácar, que va sortir amb una petita bossa de la Guàrdia Civil amb les seves pertinences, no va prestar declaració davant del jutge en trobar-se el cas sota secret de sumari, segons va apuntar el seu lletrat.

L'advocat va apuntar que s'han oposat a la mesura cautelar sol·licitada pel fiscal i acordada pel jutge de retirar-li el passaport, al·ludint a la presumpta tinença d'interessos econòmics a l'estranger per part de l'extresorer.

«Aquesta qüestió ja es va suscitar arran de l'arribada de diversos informes, la majoria anònims, als jutjats d'instrucció de Barcelona, que ja van ser analitzats per la fiscalia anticorrupció i es va acreditar judicialment que Osácar no té cap interès econòmic a l'estranger», va resumir Melero, qui va avançar també que recorreran la decisió del jutge.

Des de Convergència Democràtica de Catalunya, el responsable de Règim Intern i Comunicació Francesc Sánchez va assegurar en declaracions als mitjans que l'operació Petrum és «desproporcionada» i va manifestar absoluta confiança tant amb Osácar com amb l'actual tresorer del partit, Andreu Viloca. Sánchez va defensat la seva innocència i va reiterar «l'absoluta tranquil·litat» amb la feina desenvolupada per tots dos i va manifestar estar «tranquils» com a partit. El responsable de Règim Intern i Comunicació, a més, va reiterar que, al contrari del que sosté la fiscalia, «no hi ha risc de destrucció de proves».

Llibertat per als empresaris

Després d'Osácar van declarar també els detinguts Jorge Soler i Xavier Tauler i Sergio Lerma (d'Oproler). El primer en declarar va ser Tauler que, quan va acabar va marxar per una porta no visible per als periodistes que s'esperaven a fora. Més tard van sortir Soler i Osácar.

En el cas de Soler, va passar ahir a disposició del titular del jutjat d'instrucció número 1 del Vendrell després de passar dues nits als calabossos de la Comandància de la Guàrdia Civil a Tarragona.

L'executiu va ser detingut dimecres passat, amb sis empresaris més, acusat de pagar comissions a les fundacions afins a CDC a canvi de l'adjudicació d'obra pública per part d'administracions controlades per la formació que lidera Artur Mas.

Concretament, un dels expedients que el jutge investiga és la construcció d'un centre cultural a Sant Fruitós de Bages que el consistori va adjudicar el 2009, quan estava governat per CiU, i va ser pagat amb fons del programa de reactivació econòmica conegut com a «pla Zapatero».

L'Ajuntament de Sant Fruitós de Bages va ser un dels registrats dimecres passat en la tercera fase de l'operació «Petrum» i la Guàrdia Civil va intervenir al consistori l'expedient econòmic relatiu al projecte de construcció del centre cultural investigat.

Entre el llistat de donacions d'empreses rebudes per la fundació Catdem, en figura una de pròxima a 35.000 euros efectuada pel Grup Soler. Segons fonts municipals, l'obra del complex cultural va ser adjudicada per 1,3 milions d'euros però, quan faltaven amb prou feines uns dies perquè acabés la construcció, l'empresa va sol·licitar al consistori una ampliació de pressupost per 30.000 euros més aproximadament.