La Guàrdia Civil va detenir ahir a l'aeroport madrileny de Barajas el directiu de l'empresa Urbaser Jordi Duran per la seva eventual implicació amb el presumpte pagament de comissions del 3% a CDC que investiga un jutge del Vendrell.

Segons van informar fonts pròximes al cas, Duran era un dels set empresaris que la Guàrdia Civil tenia previst detenir dimecres en el marc de l'operació «Petrum III», però finalment no va poder localitzar-lo perquè el directiu estava de viatge a Cuba. Els agents de la Guàrdia Civil van arrestar l'empresari quan acabava d'aterrar a l'aeroport madrileny de Barajas, procedent d'aquest viatge.

La detenció es va produïr a instàncies de la Fiscalia Anticorrupció, que va demanar el seu ingrés a la presó sense fiança per destrucció de proves per un temps limitat, després del qual quedaria en llibertat provisional. Posteriorment, Duran va ser posat en llibertat poc després, juntament amb l'exalcalde d'Anglès Josep Manel Bassols, d'Oproler i José Luis Gamero de Rogasa.

Amb la detenció de Duran, s'eleva a set el nombre d'empresaris arrestats en la segona fase de l'operació «Petrum», que dimecres va comportar el registre de la seu de CDC i la detenció del seu administrador, Andreu Viloca.

L'empresa Urbaser -filial d'ACS dedicada al ram mediambiental- formava part de la UTE que es va fer el 2011 amb el contracte de recollida de residus d'Olot (Garrotxa), per un valor de 2,5 milions d'euros anuals.

La detenció de Duran s'afegeix a la dels empresaris Xavier Tauler de Colpisa, José Luis Gamero de Rogasa, Jordi Soler del Grup Soler, Antonio Garcia Bragado de Tec 4, Sergio Lerma de l'empresa Oproler a Madrid i Josep Manel Bassols de la mateixa empresa a Barcelona.

Els onze detinguts per la Guàrdia Civil hauran de respondre per diversos delictes contra l'administració pública, entre els quals hi ha el de suborn de funcionari, blanqueig de capitals, prevaricació, finançament il·legal de partits polítics, alteració de preus en concursos i subhastes públiques i falsedat en document mercantil.

La Fiscalia va informar ahir que els registres van ser conseqüència de l'anàlisi de la documentació comissada l'agost passat a CDC.