El jutge de l'Audiència Nacional Santiago Pedraz, que investiga els negocis irregulars d'Oleguer Pujol, atribueix a aquest i a tres dels seus germans -Jordi, Josep i Pere- delictes de tràfic d'influències i falsedat documental per uns pagaments sospitosos que els va fer l'empresari José Manuel Sola.

El jutge investiga aquests pagaments suposadament il·lícits dins d'una peça secreta que ha format dins de la causa en la qual indaga set operacions immobiliàries milionàries realitzades per societats vinculades a Oleguer Pujol, fill menor de l'expresident català, van informar fonts jurídiques.

Va obrir aquesta peça secreta a petició de la Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal (UDEF) de la Policia Nacional, que va trobar irregularitats en el pagament de 100.000 euros per part de Sola als quatre germans Pujol sense que hi hagi cap negoci que justifiqui aquests diners, per això se sospita que els diners podrien respondre a comissions.

El jutge Pedraz està intentant descobrir d'on procedeixen els fons usats per Oleguer Pujol en diverses operacions immobiliàries, així com l'origen dels diners del seu soci Luis Iglesias ?-gendre d'Eduardo Zaplana-, encara que en el cas d'aquest últim els investigadors es decanten únicament per la possible comissió de delictes fiscals.

En vista dels pagaments per part de Sola als germans Pujol, la UDEF va requerir al jutge que practiqués una sèrie de diligències, encara que li va reclamar que ho fes sota secret, una proposta que va recolzar la Fiscalia Anticorrupció i que ara el jutge ha acollit en un acte.

A l'Audiència Nacional, el jutge José de la Mata ja instrueix un cas relacionat amb l'origen de la fortuna de Jordi Pujol fill i està pendent due una jutgessa de Barcelona decideixi si enviar-li la causa que investiga sobre el matrimoni Pujol Ferrusola i tres dels seus fills -Marta, Mireia i Pere-, tal com li va sol·licitar la Fiscalia.

Segons van indicar les mateixes fonts, ara que el jutge Pedraz ha trobat connexions entre els negocis d'Oleguer i els del seu germà Jordi, el fet més probable és que la seva causa acabi sent investigada pel jutjat de De la Mata, de manera que aquest magistrat instrueixi en una causa totes les actuacions presumptament il·lícites de la família Pujol.

Citació suspesa a l'estiu

Pedraz va suspendre aquest estiu la citació d'Oleguer Pujol tot esperant diversos informes pendents, després que a l'octubre de l'any passat es practiquessin registres al seu domicili i a les seus de les empreses investigades en aquest procediment, obert arran d'una querella de Guanyem Barcelona i Podem. El magistrat de l'Audiència investiga set operacions immobiliàries sospitoses realitzades per societats vinculades al fill de Jordi Pujol, algunes mitjançant l'empresa Drago Capital.

A través de Drago i de societats creades expressament per a algunes operacions, Oleguer Pujol i els seus socis van gestionar actius com edificis comercials, terrenys a Melilla, habitatges, centres turístics i hotels, 1.152 oficines del Banc Santander i tres seus del grup Prisa.

«No» de Pujol a l'Audiència

La defensa de l'expresident català Jordi Pujol es va oposar que l'Audiència Nacional assumeixi la investigació de la seva fortuna oculta a Andorra, en entendre que aquest tribunal no té competències per instruir el seu cas i també el del seu fill Jordi per presumpte cobrament de comissions.

En un escrit la defensa de l'expresident de la Generalitat demana a la jutge de Barcelona que investiga la fortuna oculta que rebutgi la petició de la Fiscalia d'inhibir-se a favor del jutge de l'Audiència Nacional que té imputat el seu primogènit, Jordi Pujol Ferrusola, de manera que s'uneixin les dues investigacions.

Els advocats de Jordi Pujol, que també defensen el seu fill gran, avancen en el seu escrit que plantejaran davant l'Audiència Nacional la seva falta de competències per investigar Jordi Pujol Ferrusola, en una causa en la qual consideren que la Fiscalia ha emprès una «fishing expedition» amb caràcter inquisitorial.

«Sense competències»

La defensa, exercida pels advocats Cristóbal Martell i Albert Carrillo, argumenta que les competències de l'Audiència Nacional han d'interpretar-se «restrictivament» i subratlla que la causa contra els Pujol no figura entre les funcions d'aquest tribunal, que ha d'investigar les defraudacions amb una greu repercussió en l'economia nacional o que perjudiquin una generalitat de persones.

Fins ahir, afegeixen els advocats, la defensa de Jordi Pujol Ferrusola no ha qüestionat la competència de l'Audiència Nacional «per la simple raó que calia esperar que es perfilés, amb certa nitidesa, encara provisòria, l'objecte de la investigació». «Embarcat el jutjat d'instrucció en una inquisitio generalis de l'activitat professional de Jordi Pujol Ferrusola, la prudència processal aconsellava certa demora a plantejar qüestió de competència per declinatòria tot esperant els resultats que llancés aquesta fishing expedition», afegeix l'escrit. La defensa, això no obstant, anuncia que en «dates pròximes» plantejarà que l'Audiència Nacional no té competència per investigar el primogènit de Jordi Pujol, pel que el cas hauria de ser instruït per la justícia ordinària.

L'escrit carrega contra el ministeri públic per justificar la seva petició en què la família Pujol Ferrusola va actuar durant dècades sota la direcció del primogènit, cosa que la defensa considera un cúmul d'«apel·lacions genèriques» que resulten totalment «inaprofitables» i que no concreten «termes espacials i temporals».

Per a la defensa, els arguments esgrimits pel ministeri públic «poden valer com a titular periodístic», però «sense una concreció dels fets -i la participació dels imputats- que estan sent investigats al jutjat central d'instrucció, no pot resoldre's seriosament la sol·licitud peticionada».